Місто

Безпритульні тварини у Житомирі: як допомогти чотирилапим пережити зиму

15 December 2023, 15:28

Олівер, Брюс і Піт з Бородянського притулку, де більшість собак, на жаль, загинула минулого року без їжі та води через російську окупацію. Нині вони, як і всі інші тварини шукають свою родину. Як саме вони потрапили до житомирського «Центру захисту тварин» розповідає директорка Олександра Мельник.

«Волонтери, які рятували всіх інших, ми самі, коли побачили, що сталося, що вони були майже місяць без їжі й без води, то запропонували свою допомогу і сказали, що кількох можемо забрати й вони привезли. Тобто зараз вони повністю під опікою благодійного фонду, вони повністю всім забезпечують», – розповідає директорка комунального підприємства «Центр захисту тварин» Житомирської міської ради Олександра Мельник.

З настанням зими, кількість охочих взяти до себе нового улюбленця, не така велика в порівнянні з іншими сезонами.

«На жаль, в такий період року зменшується попит на адопцію, тобто на прилаштування. Тобто тварини, які в нас навіть на тимчасовому утриманні, вони довго шукають нових господарів, тому таким чином, шукаємо навіть в таких умовах, щоб тварин прилаштувати в нові родини. Якось так складається , що більше у весняний та літній період взимку і тим більше з початком війни, то набагато менше. І ми відповідно прискіпливіше відносимося, розпитуємо чи люди можуть утримувати собаку собі дозволити, чи немає планів кудись виїжджати, тому що, в основному собаки нові, які з'являються на вулицях, це не є безпритульні, це є в минулому домашні, тому дуже важливо, щоб тварини потрапили в нову родину відповідальну, у випадку чого вони її не покинуть», – говорить Олександра Мельник.

Ми запитали, як саме можна допомагати нашим чотирилапим друзям у зимовий час.

«В першу чергу зробити простим методом облаштувати якесь невеличке укриття для тварини і бажано в такому місці, де буде мало руху людей, щоб не провокувати якісь конфліктні ситуації, відповідно підгодовувати. Якщо є можливість і хороша молода соціалізована тварина, зробити фото, розмістити, навіть елементарно на дошках оголошень, ОСББ, чатах, групах можливо комусь, хтось і сподобається, відповідно можуть взяти до себе додому. Підгодовувати, максимально зробити комфортні умови на період зими. І все-таки наша місія і ми просимо інших людей, волонтерів шукати родини, вони не мають бути ні на вулицях, ні в притулках, ні на тимчасових перетримках», – ділиться Олександра Мельник.

Також Олександра розповідає, що кількість стерилізованих безпритульних тварин за цей рік збільшилася.

«Ми вже за, практично весь рік, простерилізували близько 1500 безпритульних тварин, відповідно, в нас набагато менше заявок по стерилізації, це означає що робота проводиться і тварин відповідно менше. В нас принципі не передбачувано довготривале утримання, тому собаки у нас або під опікою громадських організацій, або під опікою небайдужих людей і перетримуються тимчасово шукають родини, якщо після стерилізації немає бажаючих, вони повертаються на місце відлову, тому таким чином намагаємося працювати», – каже Олександра Мельник.

Якщо ви хочете, щоб ваша родина поповнилася кимось з цих тварин, то телефонуйте у КП "Центр захисту тварин" за номером 067 558 77 68.

Нагадаємо, на початку липня 2023 року житомирський Центр захисту тварин шукав родини для собак, яких врятували з Бородянки.

Як врятовані з притулку в Бородянці собаки проходили реабілітацію у Житомирі дивіться в сюжеті від 6 червня 2022 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: притулок собака тварина центр захисту тварин Мельник 
Матеріали по темі