Суспільство

У Житомирській області досліджено понад 150 реклам на дотримання законодавства: виписали штрафи та приписи

10 January 2024, 14:21

Минулого року на території Житомирської області спеціалістом сектору контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю досліджено 153 рекламоносії на наявність порушень.

Про це 10 січня повідомила пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

«До управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області у 2023 році звернулися громадяни щодо порушення вимог антитютюнового законодавства, наразі розглянуто 6 звернень громадян. Відтак, за двома з звернень було проведено позапланові заходи державного нагляду (контролю), зокрема з питань розміщення суб’єктом господарювання наочної інформації графічного знаку із текстом, у місцях загального користування житлових будинків, а саме в під’їзді, де проживає заявник та щодо розповсюдження реклами телеграм – каналами», - йдеться у повідомленні.

В поточному році опрацьовано 3 запити на отримання публічної інформації у сфері антитютюнового законодавства.

На виконання завдань Держпродспоживслужби сектором проводилась роз’яснювальна, просвітницька робота (семінари, лекції) щодо підвищення рівня обізнаності у сфері антитютюнового законодавства, в першу чергу – серед молодого покоління, зокрема, для учнівської молоді у закладах освіти, студентів та викладачів, для представників територіальних громад та суб’єктів закладів ресторанного господарства, а також в державному органі.

Спеціалістом сектору контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю у 2023 році досліджено 153 рекламоносії на наявність порушень: у сфері зовнішньої реклами – 124, у сфері внутрішньої реклами – 23, на транспорті – 6. Об’єкти реклами досліджуються шляхом фотофіксації, із подальшим їх опрацюванням на наявність порушень. За результатами обстежень, у 15 випадках були виявлені порушення Закону України «Про рекламу» та прийняті рішення про накладення штрафних санкцій, а також винесено 7 обов’язкових до виконання приписів. Розглянуто 1 звернення від споживача реклами, 2 подання від органів державної влади та місцевого самоврядування.

Основні порушення які було зафіксовано – це у рекламуванні лікарських засобів, медичних виробів та методів профілактики, а також в частині заборони участі лікарів у рекламі, розміщенні реклами недержавною мовою, розповсюджувалась заборонена реклама алкогольних напоїв та, реклама стимулювання продажу тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням.

Щодо порушень вимог Законів України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», «Про рекламу» громадяни можуть звертатися на «гарячу» телефонну лінію Головного управління: (0412) 43-18-42, отримати консультацію – (0412) 43-89-84, надсилати звернення за адресою: 10002, м. Житомир, вул. Юрія Вороного, 55, або ж на електронну пошту: g.upr@zt-dpss.gov.ua

Нагадаємо, станом на 30 листопада до Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області надійшло 287 звернень громадян. З них 113 звернень надійшло у письмовому вигляді.

Як повідомляв Житомир.info, 27 березня 2023 року заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов повідомив про те, що реклама не повинна містити інформації або зображень, які порушують етичні, гуманістичні, моральні норми, нехтують правилами пристойності, законодавство забороняє розміщувати рекламу, що може завдати шкоди особам, державі чи суспільству.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпродспоживслужба споживач реклама законодавство рекламоносії порушення скарга 
Матеріали по темі