Здоров'я

Комплекс послуг з трансплантації можна отримати безоплатно у житомирській обласній лікарні

21 February 2024, 10:21

В Україні 39 медичних закладів надаватимуть послуги з трансплантації у 2024 році.

Про це 19 лютого на своїй сторінці у фейсбуці повідомив Український центр трансплант-координації.

«39 медичних закладів уже уклали угоди з НСЗУ на надання допомоги з використанням методу трансплантації. З них - 31 заклад комунальної власності, 7 - державної і 1 - приватний. Таку інформацію розміщено на офіційному сайті НСЗУ. Загалом 44 медичні заклади подали пропозиції щодо надання послуг за пакетами на проведення трансплантації. Після перевірки п’ятьом з них НСЗУ було відмовлено у можливості надання таких послуг у 2024 році», - йдеться у повідомленні.

З 2024 року держава оплачує за надання медичної допомоги з використанням методу трансплантації через Програму медичних гарантій. У ній сформовано два окремі пакети:

  • лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів;
  • лікування дорослих та дітей методом трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин.

Надання медичної допомоги за обома пакетами передбачає три етапи:

  • дотрансплантаційний період - відповідні обстеження і підготовка до оперативного втручання;
  • трансплантаційний період - проведення оперативного втручання з трансплантації органу та лікування упродовж післяопераційного періоду до виписки пацієнта зі стаціонару;
  • посттрансплантаційний період - медичні послуги, які надаються пацієнту після виписки зі стаціонару до 360 дня з моменту проведення операції.

Обидва пакети передбачають цілий комплекс послуг, які пацієнт може отримати безкоштовно: необхідні лабораторні та інструментальні дослідження донорам і реципієнтам, своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування, проведення трансплантації, забезпечення лікарськими засобами, психологічна підтримка та інше.

Зауважимо, що в Житомирській області послуги з трансплантації органів за цією програмою можна отримати в одному закладі - КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського» Житомирської обласної ради.

Скриншот з сайту НСЗУ

Детальніше про обсяг гарантованої безоплатної медичної допомоги за пакетом «Лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів» можна дізнатися на сайті НСЗУ. Перелік закладів, які надають допомогу методом трансплантації органів у 2024 році, за посиланням. Детальніше про перелік гарантованих для пацієнтів послуг за пакетом «Лікування дорослих та дітей методом трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин» можна прочитати тут. Перелік закладів, які надають допомогу методом трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин у 2024 році, за посиланням.

Тарифи на органну трансплантацію, які діяли в пілотному проєкті МОЗ, збережені в Програмі медичних гарантій і навіть збільшені за надання медичної допомоги під час посттрансплантаційного періоду. Так, наприклад, НСЗУ сплачуватиме 41 тис. грн за надання медичної послуги на дотрансплантаційному етапі. Тариф за трансплантацію залежатиме від трансплантованого органу: за пересадку легень НСЗУ заплатить понад 2,6 млн грн, серця – понад 2 млн грн, печінки – близько 1,4 млн грн, нирки – 800 тис. грн. Тариф на посттрансплантаційний період також залежить від органу, який пересадили і може становити від 185 до 193 тис. грн.

Тариф на трансплантацію гемопоетичних стовбурових клітин залежить від того, які стовбурові клітини використовуються - самого пацієнта, неродинного чи родинного донора. А також від тривалості посттрансплантаційного супроводу пацієнта.

Найвищий тариф, майже 2,4 млн грн, передбачено за надання медичної допомоги із проведенням алогенної трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин з донорським етапом та посттрансплантаційним супроводом до 180 дня.

Нагадаємо, з початку 2024 року до трансплант-координатора, який знаходиться в обласній клінічній лікарні ім. О.Ф. Гербачевського, звернулося 8 людей, які підписали згоду на посмертне донорство.

Як повідомляв Житомир.info, 5 грудня 2023 року у Житомирській обласній клінічній лікарні ім. О.Ф. Гербачевського відбулася чергова операція з трансплантації «родинної нирки» - мати передала нирку своїй доньці.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікарня трансплантація орган обласна лікарня операція 
Матеріали по темі