Суспільство

Минулоріч у Житомирській області не допустили на продаж понад 40 тонн овочів та фруктів: спеціалісти нагадують про «нітратний» сезон

14 March 2024, 11:41

У 2023 році за результатами лабораторних випробувань до продажу не допущено було всього 43835 кг харчових продуктів рослинного походження, зокрема 25347 кг – через перевищення вмісту нітратів.

Про це 14 березня повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

«Спеціалістами державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи Житомирської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби на агропродовольчих ринках у 2023 році проведено близько 263 тис. лабораторних досліджень зразків рослинної продукції. За результатами лабораторних випробувань до реалізації не допущено було всього 43835 кг харчових продуктів рослинного походження, зокрема 25347 кг – через перевищення вмісту нітратів. Першість за перевищення максимально-допустимих рівнів взяли редька та кабачок, на другому місці – диня, огірок, капуста та буряк столовий. Звичайно виявляли й поодинокі випадки перевищення у картоплі, моркві, цибулі і кавунах», - йдеться в повідомленні.

Нині, зазначають в управлінні, сезон ранніх овочів відкрито.

«На прилавках уже з’явилася і молода капуста, і редиска. З кожним днем з’являється все більше апетитної рослинної продукції. І все було б добре, якби не одне але – нітрати. Ранні овочі, особливо тепличні, містять набагато більше цих речовин, ніж пізні. Тому потрібно бути обережними, щоб не отруїтися», - наголошують у Держпродспоживслужбі.

Нагадаємо, 30 червня на брифінгу Олександр Шпита розповідав, що з початку року лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, які працюють на ринках Житомирської області, вибракували майже 20 тонн овочів, у яких вміст нітратів перевищував дозволені рівні. Також не допустили до продажу більш як 400 кг м’яса, яке не пройшло експертизи.

Як повідомляв Житомир.info, на початку червня 2023 року фахівці лабораторії на Житньому ринку в Житомирі розповідали про вміст нітратів в овочах, фруктах і ягодах, зазначаючи, що список овочів з найбільшим вмістом нітратів очолює редька.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: овочі ранні овочі нітрати ринок Держпродспоживслужба 
Матеріали по темі