Влада

Верховна рада підтримала у першому читанні законопроєкт щодо посилення відповідальності за ухилення від мобілізації

10 April 2024, 14:06

Верховна рада проголосувала у першому читанні («за основу») законопроєкт зі змінами до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за військові правопорушення (№10379).

Про це 10 квітня 2024 року повідомляє народна депутатка Ірина Геращенко.

Мета: удосконалення з урахуванням вимог воєнного стану адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Пропонуються:

нові статті про порушення військового обліку;

збільшені строки адміністративної відповідальності та адміністративного затримання;

введення кримінальної відповідальності за відмову від медичного огляду під час мобілізації.

«Пропонуються збільшення розмірів штрафів і тривалості адміністративного затримання (до 3 років), які перевищують стандарти навіть кримінального законодавства. Мінімальна сума штрафу за порушення, передбачені цими статтями, становитиме 8500 гривень (порівняно зі 510 гривень раніше), а максимальна – 204 000 гривень (порівняно зі 8500 гривень раніше). Порушників зможуть затримувати на термін до трьох діб. Встановлюються жорсткіші санкції за порушення військового обліку, ніж за деякі військові правопорушення – наприклад, за дезертирство. Пропонується прирівняти відмову від проходження медичної комісії до ухилення від призову під час мобілізації», - йдеться у повідомленні.

За проєкт закону у першому читанні проголосували 254 народні депутати.

«За «слуги», ОПЗЖ, групи і частина «Голосу». «Слуги» дали на посилення покарання за ВЛК (з тюремним терміном) 187 голосів. Це був тест на голосування по закону про мобілізацію без демобілізації військових», - зазначає Ірина Геращенко.

Нагадаємо, на сайті Верховної ради 25 грудня 2023 року був оприлюднений підготовлений Кабміном проєкт закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення.

Як повідомляв Житомир.info, Верховна рада 7 лютого 2024 року підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію: «за» проголосували 243 народні депутати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР законопроєкт мобілізація КУпАП штраф Геращенко 
Матеріали по темі