Події

Переплатив за генератори 2 млн. грн – 38-річного в.о. голови сільради Житомирського району підозрюють у розтраті

17 May 2024, 12:34

Розтрата майже 2 млн грн при закупівлі генераторів за дорожчими цінами – прокуратура Житомирщини повідомила про підозру в. о. голови сільської ради.

Про це 17 травня повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За дорученням керівника Житомирської обласної прокуратури, Житомирською окружною прокуратурою повідомлено про підозру в. о. голови сільської ради у розтраті бюджетних коштів шляхом зловживання службовим становищем, в особливо великому розмірі, вчиненій повторно, за попередньою змовою групою осіб, під час дії воєнного стану (ч. ч. 4, 5 ст. 191 КК України). Розслідуванням встановлено, що розтрату бюджетних коштів у великих розмірах посадовець вчинив у листопаді – грудні 2022 року. Тоді на нього, як секретаря сільської ради, покладено виконання обов’язків голови сільської ради, якому громада висловила недовіру», - йдеться в повідомленні.

Так, підозрюваний для потреб структурних підрозділів громади здійснив закупівлю дизельних генераторів у приватного підприємця та товариства, яким керує депутатка цієї ж ради. При цьому погодив проплати за майже удвічі вищими цінами, аніж реальна їхня вартість.

«Унаслідок таких дій за 11 генераторів постачальникам з бюджету зайво перераховано майже 2 млн грн. До того ж закуплені у приватного товариства генератори, за актами прийому-передачі, поставлено лише через декілька місяців», - повідомляють у прокуратурі.

Наразі встановлюється причетність до розтрати бюджетних коштів інших осіб.

Під час обшуків за місцем проживання та в офісних приміщеннях вилучено речі та офіційні документи, важливі для досудового розслідування.

Злочин викрито Житомирською окружною прокуратурою спільно з УСБУ в області та ГУНП в області.

Відділ комунікації поліції Житомирської області інформує, що 16 травня чоловікові було оголошено про підозру у вчиненні злочину. Цього ж дня слідчі відділу поліції №1 Житомирського райуправління, за супроводу співробітників УСБУ області, провели низку обшуків у службових приміщеннях та за місцем проживання фігуранта. У результаті вилучили документацію та 2000 доларів.

«Відомо, що депутат та секретар сільради однієї з громад Житомирського району, 38-річний житель обласного центру, з червня 2022 року виконує обов’язки сільського голови. Відтак чоловік наділений відповідними організаційно-розпорядчими функціями та є службовою особою», - розповідають у поліції.

Слідчі встановили, що у листопаді 2022 року службовець уклав угоду з приватним підприємцем щодо купівлі дизельної електрогенераторної установки. При цьому не було проведено публічних закупівель, передбачених чинним законодавством. Вартість установки склала понад 1,7 млн гривень та була завищена на майже 500 тисяч гривень від ринкової ціни. Про це посадовцю було достовірно відомо, однак він підписав акт приймання-передачі пристрою. Тож з рахунку сільради були переказані кошти на рахунок приватного підприємства.

Крім того, у грудні цього ж року посадовець уклав від імені сільради договір з товариством з обмеженою відповідальністю на закупівлю 10 генераторів вартістю понад 2,8 мільйонів гривень. І цього разу не були проведені відкриті торги, а ціна товару була завищена на майже 1,5 млн гривень. Тоді ж, знаючи, що обладнання фактично не поставлене, в.о. голови завірив підписом документ із недостовірними відомостями для здійснення оплати.

Відповідно до чинного законодавства службовцю загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

«У межах кримінального провадження вирішується питання щодо обрання стосовно фігуранта міри запобіжного заходу та його відсторонення від посади. Під час обшуків, у тому числі в адміністративних приміщеннях територіальної громади та офісах фірм-учасниць схеми правоохоронці вилучили документальні матеріали та інші докази протиправної діяльності», - повідомили в управлінні Служби безпеки України у Житомирській області.

За результатами їх вивчення прийматиметься рішення щодо правової кваліфікації дій інших учасників протиправної оборудки.

Підозру отримав в.о. голови Оліївської сільської ради Борис Ткаченко

Нагадаємо, 4 травня до суду скерували справу щодо розтрати недоторканого запасу військового майна на понад 4,5 млн грн. Розслідування тривало понад 7 років, а обвинуваченими по справі є Бутенко Сергій Григорович, який до лютого 2015 року був директором ДП «Житомирський бронетанковий завод», і Лагута Сергій Петрович. Кримінальне провадження щодо службових осіб державного підприємства «Житомирський бронетанковий завод», які впродовж 2014-2015 років привласнили 20 двигунів мобілізаційного резерву вартістю 6,8 млн грн та передали їх комерційній структурі, розпочали в січні 2016 року. Наприкінці листопада 2022 року НАБУ та САП спільно з працівниками Управління стратегічних розслідувань Національної поліції в Житомирській області повідомили про підозру експосадовцям бронетанкового заводу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: розтрата змова генератор прокуратура поліція СБУ сільрада в.о.голови  
Матеріали по темі