Суспільство

Закінчилась нерестова заборона на вилов риби у річках Житомирської області та їх кореневих водах

27 May 2024, 14:56

У Житомирській області 20 травня 2024 року закінчилась нерестова заборона на лов риби та інших водних біоресурсів у річках та їх кореневих водах, яка розпочалася 1 квітня. Однак, у водосховищах заборона триває до 9 червня, на всіх придаткових водоймах області – до 30 червня.

Про це 27 травня повідомляє Державна екологічна інспекція Поліського округу.

«Протягом нерестового періоду 2024 року працівниками відділу тваринного світу та біоресурсів ДЕІ Поліського округу проведено 66 рейдових заходів державного нагляду (контролю) з охорони та відтворенню водних біоресурсів, з яких 8 - спільно з представниками Житомирського рибоохоронного патруля та 6 - правоохоронних органів. Спільні заходи проводились на р. Тетерів, р. Случ, р. Смолка, р. Уж, р. Ірша та їх притоках, а також на Малинському та Іршанському водосховищах та інших водоймах області», - йдеться в повідомленні.

Виявлено 65 випадків порушень вимог природоохоронного законодавства (63 - ст. 85 ч. 3 КУпАП, 5 - ст. 85 ч. 4 КУпАП).

Загальна сума накладених штрафів в період нересту складає понад 7 565 грн. , з яких стягнуто в добровільному порядку 6885 грн, за постановами судів -3213 грн.

«По 5 випадках нараховано збитки за шкоду, нанесену довкіллю, у сумі 565 930 грн, по 3 із них матеріали скеровано до суду для прийняття рішень та у 2 випадках складені матеріали скеровано до правоохоронних органів з метою відкриття кримінальних проваджень», - повідомляють в Держекоінспекції.

В ході рейдових заходів вилучено 22 знаряддя лову ВБР (сіток) загальною довжиною 863 метрів та 2 браконьєрські ятери. Також вилучено 16 знарядь лову за актами вилучення майна, власник якого не встановлений, — сіток загальною довжиною 660 метрів.

Затримано один браконьєрський гумовий човен на р. Ірша (Малинської ТГ), який знаходиться на тимчасовому зберіганні в інспекції до прийняття судового рішення.

Також у зазначений період інспектори посилені заходи щодо перевірки законності продажу водних біоресурсів.

Нагадаємо, у переважній більшості рибогосподарських водних об’єктів України з 1 квітня розпочалася щорічна весняно-літня нерестова заборона на вилов водних біоресурсів. А з 15 лютого по 31 березня діяла нерестова заборона на вилов щуки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: риба нерест нерестова заборона рибалка еколог екоінспекція  
Матеріали по темі