Події

Шахрайці з Житомирської області, яка ошукала понад 20 людей, присудили 1 рік іспитового строку

28 May 2024, 14:13

Баранівський районний суд Житомирської області виніс вирок жінці, яку обвинувачували в тому, що вона через соцмережі продавала неіснуючий одяг та взуття, брала у людей завдаток і зникала. Від дій шахрайки постраждали щонайменше 20 людей з різних областей України.

Жінку визнали винною у шахрайстві та присудили 34 тис. грн штрафу й 2 роки позбавлення волі, однак суд замінив позбавлення волі 1 роком іспитового строку.

Про це йдеться у вироці суду від 24 травня, оприлюдненому у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

«Впродовж жовтня — листопада 2023 року, у ОСОБА_4 , виник злочинний умисел, спрямований на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство). Як спосіб вчинення кримінальних правопорушень остання визначила для себе створення та поширення у соціальній мережі «Facebook» фейкових оголошень про нібито здійснення продажу товарів, не маючи при цьому реального наміру здійснення таких продажів та, у подальшому, отримання від потенційних покупців таких товарів передплати та/або завдатку без мети їхнього повернення», - йдеться у вироці суду.

Скриншот вироку Баранівського районного суду Житомирської області

У судовому рішенні зазначено, що обвинувачена визнала свою вину, розкаялась та перебуває на 24 тижні вагітності.

«При призначенні міри покарання обвинуваченій, суд враховує ступінь тяжкості вчинених кримінального правопорушення, які відносяться до кримінального проступку та нетяжких злочинів, а також особу обвинуваченої, яка свою вину у вчиненні кримінальних правопорушень визнала повністю, щиро розкаялась, запевнила суд, що усвідомила протиправність своїх дій, вперше притягується до кримінальної відповідальності, на обліках у лікаря-психіатра та лікаря-нарколога не перебуває, має на утриманні одну малолітню дитину ОСОБА_29 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебуває на обліку у лікаря гінеколога з діагнозом «Вагітність 24 тижні», за місцем проживання характеризується позитивно», - зазначено у рішенні суду.

Скриншот вироку Баранівського районного суду Житомирської області

Суд визнав обвинувачену винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190 та ч. 2 ст. 190 України і призначив покарання:

- за ч. 1 ст. 190 КК України у виді штрафу в розмірі 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34000 грн;

- за ч. 2 ст. 190 КК України у виді позбавлення волі строком на 2 (два) роки.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим визначити остаточне покарання ОСОБА_4 у виді позбавлення волі на строк 2 (два) роки.

Згідно зі ст. 75 КК України громадянку звільнено від відбування покарання з випробуванням, призначивши їй іспитовий строк тривалістю 1 рік.

Скриншот вироку Баранівського районного суду Житомирської області

Нагадаємо, наприкінці лютого цього року до суду передали справу 23-річної жительки Баранівської громади. Вона створила сторінку в одній із соціальних мереж, де розміщувала фейкові дописи про продаж жіночого одягу. Щоразу, отримавши передоплату за замовлення, припиняла спілкування та блокувала покупців. Поліцейські встановили її причетність до, щонайменше, 20 таких фактів. Потерпілими стали користувачі соцмереж з різних областей країни.

Як повідомляв Житомир.info, 25 січня 2024 року у Новоград-Волинському міськрайонному суді інформували, що тридцятирічна жителька м. Баранівки, використовуючи мережу «Facebook», під вигаданим ім’ям розміщувала неправдиві оголошення про продаж жіночого одягу, брала з клієнтів передоплату та блокувала їх. Таким чином, від шахрайських дій правопорушниці постраждали 14 людей. Загальна сума завданої шкоди становить 8 700 гривень, яку жінка відшкодувала на стадії досудового розслідування. Крім того, жінці присудили рік іспитового терміну.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд вирок шахрайка Баранівка іспитовий строк  
Матеріали по темі