Події

Директорка фірми, яка незаконно зайняла землю на березі річки Случ у Житомирській області, заплатить 3 тис. 400 грн штрафу

28 May 2024, 16:42

Громадянка, яка самовільно зайняла земельні ділянки в охоронних зонах у Звягельському районі постала перед судом.

Про це 27 травня повідомляє пресслужба Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області.

«Відповідно до ч. 2 ст. 59 Земельного кодексу України громадянам та юридичним особам за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування можуть безоплатно передаватись у власність замкнені природні водойми (загальною площею до 3 гектарів). На умовах оренди земельні ділянки прибережних захисних смуг, смуг відведення і берегових смуг водних шляхів, а також озера, водосховища, інші водойми, болота та острови можуть передаватися лише для сінокосіння, рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідницьких робіт тощо», - йдеться в повідомленні.

У прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється розорювання земель (крім підготовки ґрунту для залуження і заліснення), а також садівництво та городництво, зберігання та застосування пестицидів і добрив.

«В ході досудового розслідування встановлено, що на початку квітня 2024 року 58-річна мешканка Звягельського району, бувши директором СТОВ «Росток» та керуючи процесом обробітку земельних ділянок, в порушення вищевказаних вимог законодавства самовільно зайняла земельну ділянку водного фонду — прибережної захисної смуги річки Случ (загальною площею 2,2986 га, вартістю 603394,77 грн), шляхом розорювання», - розповіли у суді.

Умисні дії жінки, які виразилися у самовільному зайнятті земельних ділянок в охоронних зонах, кваліфіковано відповідно до ч. 2 ст. 197-1 КК України.

Обвинувачена свою вину визнала повністю та просила суд затвердити угоду про визнання винуватості.

Суд ухвалив затвердити угоду про визнання винуватості між підсудною та прокурором та, застосувавши ст. 69 КК України (призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом), призначив громадянці покарання у виді штрафу в розмірі 200 неоподатковуваних доходів громадян, що становить 3400 гривень.

Зауважимо, що СТОВ «Росток» зареєстроване у Звягельському районі Житомирської області, село Курчиця 14.03.2000 року. Основний вид діяльності: змішане сільське господарство. Інші види діяльності: вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур, вирощування пряних, ароматичних і лікарських культур, лісопильне та стругальне виробництво, вантажний автомобільний транспорт. Статутний фонд: 7 401 грн. Власник та директор – Захарчук Валентина Миколаївна.

Нагадаємо, у квітні житомирські правоохоронці оголосили підозру у самовільному зайнятті земельної ділянки та самовільному будівництві на ній комплексу будівель (ч. ч. 2, 3 ст. 197-1 КК України) власникам готельно-ресторанного комплексу «Чарівного озера», один з яких – «смотрящій» Коростишева.

Як повідомляв Житомир.info, на початку 2024 року прокуратура звернулася до суду щодо повернення Коростишівській територіальній громаді земельної ділянки площею 0,7 га, на якій розташований готельно-ресторанний комплекс «Чарівне озеро», зокрема, ухвалою суду від 24 січня 2024 року відкрите провадження за позовом керівника Коростишівської окружної прокуратури до Житомирської ОВА та Моргунової Надії Стефанівни про визнання незаконним та скасування розпорядження, визнання недійсним договору купівлі-продажу, скасування державної реєстрації права власності, повернення земельної ділянки. Крім того, 11 березня суд відкрив провадження за позовом керівника Коростишівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Житомирської ОВА, ГУ Держгеокадастру у Житомирській області до Моргунової Дани Миколаївни, Моргунова Анатолія Борисовича, Моргунової Надії Стефанівни про повернення самовільно зайнятої земельної ділянки та приведення її у попередній стан.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: земля Случ СТОВ Росток штраф суд вирок Захарчук захоплення  
Матеріали по темі