Події

У Житомирській області агропідприємство незаконно видобувало пісок – збитки державі становлять майже 5 млн грн

28 May 2024, 18:07

Збиток державі у майже 5 мільйонів гривень: на Житомирщині слідчі повідомили про підозру керівнику фермерського господарства. Встановлено, що на орендованих землях у Радомишльській громаді під час сільськогосподарських робіт, ініційованих керівником агропідприємства, здійснено незаконний видобуток піску. Всього було самовільно вимито понад 4 370 м3 корисної копалини.

Про це 28 травня повідомляє Житомирське районне управління поліції.

«Слідчі відділення №3 (м. Радомишль) Житомирського райуправління з’ясували, що з 2012 року фермерське товариство вирощувало ягоди та трави. Полив рослин здійснювався з трьох водонакопичувальних басейнів, що знаходилися на орендованій території. Однак упродовж семи місяців минулого року працівники підприємства самовільно збільшили глибину однієї з водойм, вимиваючи пісок. Усі роботи проводилися за ініціативи керівника, як службової особи, та з використанням спеціального обладнання. Жодних законних підстав для такої діяльності в агропідприємства не було», - розповідають правоохоронці.

Після видобутку корисну копалину використовували для вирівнювання використовуваної земельної ділянки. Таким чином господарство ще й зекономило кошти, отримавши прибуток у понад 723 тисячі гривень.

Слідчі встановили, що внаслідок незаконного видобування піску державі було заподіяно екологічного збитку на понад 4 мільйони 918 тисяч гривень.

«Нині 67-річному керівнику господарства інкриміновано вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 240 (Порушення правил охорони або використання надр, незаконне видобування корисних копалин) та ч. 2 ст. 364-1(Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми) КК України. Процесуальне керівництво у провадженні здійснює Радомишльський відділ Коростишівської окружної прокуратури», - йдеться в повідомленні.

Згідно з чинним законодавством обвинуваченому загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Зазначимо, що пресслужба Житомирської обласної прокуратури повідомила, що підозрюваний не мав на такі види робіт спецдозволу, гірничого відводу та плану розробки родовища корисних копалин.

«Однак уклав з підрядником договір для видобування піску у промислових масштабах під виглядом розчищення і поглиблення дна водойми. Пісок видобували за допомогою спецтехніки (земснаряда, екскаватора) та самоскидами відвозили на орендовані ділянки для вирівнювання поверхні. Фахівці встановили, що протягом минулого року з водойми незаконно видобуто понад 4,3 тис. м3 піску. Наразі на спецтехніку накладено арешт. Також вживаються заходи щодо стягнення з підозрюваного заподіяних збитків», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у травні поліція Житомирщини завершила розслідування самовільної розробки кар’єру – перед судом постане ексдиректор підприємства з «російським слідом». Внаслідок незаконного видобутку лабрадориту державі було завдано збитків на близько 4,4 мільйона гривень.

Як повідомляв Житомир.info, 21 лютого 2024 року Держекоінспекція виявила незаконний видобуток піску у громаді Житомирської області. Збитки державі становлять понад 7 млн 650 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пісок видобуток піску підозра Радомишль збиток зловживання повноваженнями надра порушення правил охорони надр водойма прокуратура поліція  
Матеріали по темі