Події

Понад 1,5 млн грн має заплатити міська рада з Житомирської області за незаконну порубку 36 тополь

29 May 2024, 13:19

Малинська міськрада має сплатити шкоду за виявлену Держекоінспекцією незаконну порубку тополь – понад півтора мільйона гривень.

Про це 29 травня повідомляє Державна екологічна інспекція Поліського округу.

«13 березня 2024 року Державною екологічною інспекцією Поліського округу під час здійснення рейдових заходів з метою налагодження та проведення превентивної діяльності, спрямованої на попередження порушень законодавства про охорону та захист лісів, в частині раціонального та невиснажливого використання лісів, використання полезахисних лісосмуг, водоохоронних і захисних лісових насаджень, на території Малинської міської ради, поблизу с. Вишнянка Малинської ТГ Коростенського району, виявлено порубку 36 (тридцяти шести) дерев породи тополя», - йдеться в повідомленні.

Згідно відповіді Малинської міської ради на запит Інспекції, зазначені земельні ділянки належать до земельних ділянок лісогосподарського призначення лінійного типу.

«З метою встановлення осіб, що здійснили обумовлену порубку, та вжиття передбачених законодавством заходів реагування, Інспекцією скеровано лист на адресу відділення поліції № 1 Коростенського районного управління поліції ГУНП в Житомирській області, на який надійшла відповідь про те, що зареєстрованих повідомлень до вищезазначеного відділення поліції по даному факту не надходило, а, як наслідок, не встановлені й будь-які причетні до правопорушення особи», - розповідають екологи.

Спеціалістами Інспекції за результатами проведеного обстеження відповідно до Постанови КМУ № 665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» здійснено розрахунок розміру шкоди, заподіяної лісу незаконною порубкою дерев, який складає 1 503 827,36 грн.

Вимогами ч. 2 ст. 107 Лісового кодексу України встановлено, що шкода, заподіяна лісу, не наданому в користування, у разі невстановлення осіб, винних у заподіянні шкоди, відшкодовується органом місцевого самоврядування, у межах території якого знаходиться ліс, якому була заподіяна шкода, в такому випадку — Малинською міською радою.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 202 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 40 Закону України «Про рослинний світ», ст. 222 ГК України, Державна екологічна інспекція Поліського округу пропонує Малинській міській раді в місячний термін відшкодувати шкоду, заподіяну лісу в сумі 1503827,36 (один мільйон п’ятсот три тисячі вісімсот двадцять сім грн 36 коп.).

«У разі відмови від добровільної сплати заподіяної державі шкоди, Інспекція вимушена буде звернутись до суду для примусового їх стягнення», - підсумовують екологи.

Нагадаємо, за незаконне видалення дерев у Новогуйвинській громаді підприємець має компенсувати збитки у майже 5 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, 29 січня 2024 року фахівці екоінспекції отримали звернення від жителя Вишевицької громади про вирубку 24 тополь. Сума збитків склала майже 860 тисяч гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: еколог дерево порубка Малин тополя збиток  
Матеріали по темі