Суспільство

З російського полону повернули ще 75 українців

31 May 2024, 14:30

З російського полону визволили ще 75 українців. Це військовослужбовці, нацгвардійці, прикордонники та цивільні.

Про це 31 травня повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Увесь цей час ми ні на день не припиняли працювати, щоб повернути додому кожного й кожну з російського полону. І сьогодні маємо важливий результат: ще 75 наших людей повернулися до України. Воїни ЗСУ та Нацгвардії, прикордонники, четверо цивільних – усі вони вже на рідній землі.Про всіх пам’ятаємо. Докладаємо максимум зусиль, щоб знайти кожного й кожну. Дякую команді, яка працює над обмінами», - повідомив Зеленський

Скриншот допису зі сторінки Володимира Зеленського у facebook

Зауважимо, що Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець 31 травня у facebook опублікував відео із зустрічі звільнених військовополонених зі своїми рідними.

«Возз'єднання мами-військовополоненої та її сина: вони не бачилися понад два роки! Сьогодні під час обміну хлопчик Дмитрик зустрівся з мамою, яка повернулася додому з полону. Жінка перебувала на «Азовсталі», тепер вона вперше за довгий час обійняла свого сина! Це справжній подарунок для Дмитра, адже 24 травня в хлопчика був день народження. І його, і маму переповнюють емоції. Неможливо стримати сліз, дивлячись на це відео. Зазначу, Дмитра повернув додому Офіс Омбудсмана з ТОТ України. Щодо мами хлопчика — військовополонену хотіли незаконно засудити росіяни. На щастя, вона вже вдома. Ми працюємо, щоб повернути кожного українця додому: від найменшого до найстаршого! Ніколи не втрачайте віри! Усе буде Україна», - написав Дмитро Лубінець.

Скриншот допису зі сторінки Дмитра Лубінця у facebook

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими розповіли, що востаннє обмін відбувався у лютому цього року.

«Після тривалої перерви відбувся черговий обмін полоненими: з ворожої неволі звільнено 75 Оборонців та цивільних.Завдяки зусиллям Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, за дорученням Президента України вперше з лютого цього року відбувся довгоочікуваний обмін полоненими. Сьогодні до своїх рідних повертаються 75 Захисників та Захисниць, а також цивільні українки», - повідомляють у Координаційному штабі.

Серед визволених Оборонців – 70 чоловіків і пʼятеро жінок, шестеро офіцерів та 65 представників рядового та сержантського складу. Щонайменше третина з врятованих мають поранення, тяжкі захворювання або інвалідність.

Цього разу визволено з полону 37 представників Збройних Сил України, зокрема 13 бійців Військово-морських Сил та двоє представників Повітряних Сил. Також визволено з полону 21 нацгвардійця. Додому повертаються семеро Оборонців-прикордонників, шестеро тероборонців та четверо цивільних українок.

Повернути на рідну землю вдалося 19 Захисників острова Зміїний, 14 військовослужбовців, які охороняли ЧАЕС, а також десять Оборонців Маріуполя. Додому повертаються українці, захоплені в полон на Харківському, Київському, Херсонському, Донецькому, Луганському, Запорізькому та Сумському напрямках.

Сьогоднішній обмін – 52 з початку повномасштабного вторгнення росії. Станом на зараз визволити з полону окупантів вдалося вже 3210 Захисників та Захисниць України.

Висловлюємо окрему подяку Об’єднаним Арабським Еміратам за активну участь у реалізації цього обміну.

Нагадаємо, 18 лютого рідні безвісти зниклих та полонених вийшли на мирну акцію з плакатами на майдан Корольова у Житомирі.

Як повідомляв Житомир.info, 8 лютого 2024 року в Україну з полону повернулися сто військовослужбовців. Більшість із них захищали Маріуполь. 31 січня, під час 50 обміну полоненими, до України повернулися 207 полонених захисників. Наймолодшому з них – 20 років. 3 січня 2024 року з російського полону повернулися 230 захисників та цивільних.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: полон полонений військовий ЗСУ Зеленський Лубінець  
Матеріали по темі