Події

Жителька Житомирської області втратила понад 18 тис. грн, повіривши шахраям, які пропонували фінансову допомогу

4 June 2024, 12:26

«Отримайте виплату від міжнародного фонду»: поліція застерігає від поширеної схеми шахрайства.

Про це 4 червня повідомила пресслужба Житомирського районного управління поліції.

««Організація допомагає усім українцям… Потрібно лише зареєструватися на сайті…» - такі повідомлення часто можна побачити у соціальних мережах та месенджерах. Шахраї несанкціоновано отримують доступ до різних акаунтів, тож сповіщення про надання допомоги можуть надходити від рідних, близьких та друзів і здаватися такими, які не потребують перевірки. Так учора жительці Радомишльської громади в одному з месенджерів надійшло повідомлення від знайомої про отримання нею понад 10 тисяч гривень матеріальної допомоги. У тексті співрозмовниця радила і своїй подрузі спробувати зареєструватися та отримати виплати. Тож жінка не замислюючись «залишила заявку» на підозрілому сайті та вказала дані банківської картки. Однак одразу ж після цього їй на мобільний почали надходити дзвінки з різних номерів нібито від працівників фінансової установи з повідомленням про підозрілі операції на її рахунку. Зрозумівши, що вона натрапила на шахраїв, жінка заблокувала картку, і лише самостійно звернувшись до банку дізналася про спустошення свого рахунку. Таким чином вона втратила понад 18 тисяч гривень», - йдеться у повідомленні.

Нині слідчі поліції розпочали кримінальні провадження за ст. 190 (Шахрайство) КК України, в межах яких встановлюють причетних до правопорушення осіб.

Правоохоронці закликають громадян бути вкрай уважними під час надання інформації онлайн. Зокрема, зверніть увагу: назва чату в месенджері, або сайту, що схожа на офіційну, ще не свідчить про його справжність. Якщо ви перейшли на сторінку з оголошення у соціальній мережі чи за іншим стороннім посиланням, висока ймовірність, що ви спілкуєтеся з шахраями.

Під час оформлення електронних заяв та інших документів, пов’язаних із зазначенням особистої інформації, звертайте увагу, чи знаходитеся ви на офіційному та захищеному Інтернет-ресурсі (його адреса повинна починатися з https://, у деяких браузерах також стоїть піктограма «замок», «щит» тощо).

Інформацію про надання гуманітарної допомоги, у тому числі й грошової, пенсійних та соціальних виплат тощо можна дізнаватися на офіційному вебсайті Міністерства соціальної політики України (https://www.msp.gov.ua/)

Нагадаємо, 28 травня кіберполіція застерігала від шахраїв, які пропонують виплати від польських партнерів.

Як повідомляв Житомир.info, 15 травня 2024 року до поліції звернулась 44-річна жителька смт Ружина із заявою про ошуканство. Жінка перейшла за посиланням в одному з популярних месенджерів, сподіваючись отримати фінансову допомогу. На невідомому ресурсі вона зазначила свої персональні дані та відомості про банківську картку. У результаті «подарувала» шахраям 22 000 гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція шахрайство шахрай фінансова допомога гроші 
Матеріали по темі