Суспільство

Як у Житомирській області військовозобов'язані оновлюють дані та чи утворюються черги

4 June 2024, 13:04

Військовозобов'язані продовжують оновлювати свої облікові дані на вимогу ухваленого наприкінці травня 2024 року нового закону про мобілізацію.

Як проходить цей процес в нашій області коментують в Житомирському обласному ТЦК та СП. Кажуть: статистично не є лідерами, але й не відстаємо від інших.

«Є офіційні дані Міністерства оборони – вже оновили понад 1,5 млн людей, військовозобов'язаних. Якщо порівняти з даними з сусідніх областей, то ми йдемо на рівні з нашими сусідами, немає ніякої суттєвого збільшення, або зменшення, тобто середньостатистичні показники у нас», – каже начальник військового обліку, бронювання та впровадження єдиного державного реєстру військовозобов'язаних Житомирського обласного ТЦК та СП Віктор Полторакін.


Переконують, що людям не доводиться подовгу чекати, щоб оновили свої облікові дані, про те не приховують, що іноді утворюють черги. Водночас нагадають, що дану процедуру можна пройти в різний спосіб.

«Не кожного дня приходить рівна кількість людей. Іноді буває, що в понеділок прийде багато людей, тому іноді буває (ред. черга). Намагаємося максимальну кількість людей залучити для обслуговування охочих, відвідувачів, щоб не створювати черги та не утворювати напругу серед населення. Кожен охочий може записатися до електронної черги. Записується в електрону чергу – це дає можливість гарантовано того ж дня бути прийнятим і вирішити свої питання. Люди приходять в ЦНАПи, люди можуть оновити свої дані через мобільний застосунок «Резерв+», – каже начальник військового обліку, бронювання та впровадження єдиного державного реєстру військовозобов'язаних Житомирського обласного ТЦК та СП Віктор Полторакін.

Розповідають, хто ще в травні прийшов оновлювати дані.

«Як правило першими приходять люди, які мають право на відстрочку. вони хочуть підтвердили, тим паче зараз згідно з новою постановою Кабінету міністрів змінився порядок надання відстрочок. Тобто вже створений у кожному ТЦК та СП та відділі комісії, до якої входять представники органів державної влади, які колегіально приймають рішення щодо надання відстрочки. За результатами рішення цієї комісії, якщо людина отримує право на відстрочку, тобі вона отримує довідку», – повідомив начальник військового обліку, бронювання та впровадження єдиного державного реєстру військовозобов'язаних Житомирського обласного ТЦК та СП Віктор Полторакін.

Кажуть, що не лише чоловіки приходять оновлювати дані, адже згідно із новим законом про мобілізацію жінки із медичною та фармацевтичною освітою також мають пройти цю процедуру. Втім, їм радять все ж скористатися ЦНАПом або застосунком «Резерв+».

«Приходять, оновлюють. Але враховуючи те, що жінок наразі приймають на військову службу виключно за власним бажанням, то рекомендується, щоб жінки, які мають військово-обліковий документ, які стоять на обліку, для уникнення тих самих черг, оновлювати свої дані або за допомоги ЦНАПу, або за допомоги мобільного застосунку. Жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, але не стали на військовий облік зобов'язані в термін 60 діб в обов'язковому порядку прибути до ТЦК, пройти медичну комісію і стати на військовий облік і як правило отримати військово-обліковий документ», – каже Віктор Полторакін.

Нагадаємо, оновлений закон про мобілізацію почав діяти з 18 травня 2024 року. В Житомирському обласному ТЦК та СП розповідали, хто має оновити дані та де це можна зробити, 17 травня до системи обліку військовозобов’язаних підключили 58 адміністраторів ЦНАПів Житомирської області, а з 18 травня Міноборони запустило мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів.

Як повідомляв Житомир.info, Верховна рада на пленарному засіданні 11 квітня 2024 року проголосувала в цілому за урядовий законопроєкт про мобілізацію, з якого виключили положення про демобілізацію, залишили деякі обмеження для ухилянтів і збільшили мотивацію для контрактників. Член Комітету національної безпеки, оборони та розвідки Ігор Копитін назвав український закон про мобілізацію один із найліберальніших стосовно відстрочок.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ТЦК та СП ТЦК мобілізація військовий облік військовозобов’язаний Полторакін 
Матеріали по темі