Місто

Житомирський громадський транспорт та амбулаторію перевіряли на доступність

6 June 2024, 15:17

Три мільйони людей з інвалідністю нараховувалося в Україні у вересні 2023 року за даними Міністерства соціальної політики. Через війну кількість зростає. Наразі люди потребують безбар'єрного громадського простору.

Про це говорить Неля Ковалюк – представник Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю в Житомирській ОВА.

«Це завжди було дуже важливо, а наразі дуже важливо, тому хлопці і дівчата повертаються з війни з різними видами травм. Ми маємо вчити не лише владу, а й наше суспільство. Коли людина з порушеннями на кріслі колісному, з палицями, милицями, на протезі заходить в тролейбус, чи хтось поступиться місцем, запропонує місце, чи так і буде наше суспільство стояти на місці», - говорить представник Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю в Житомирській ОВА Неля Ковалюк.

Проїхатися в громадському транспорті та потрапити в медичний заклад – це одні з базових потреб людини. Наскільки це є доступний для людини з інвалідністю у Житомирі 6 червня журналісти подивилися разом з Нелею Ковалюк.

Чекаємо громадський транспорт і під'їжджає автобус.

«Водій вийшов, пандус був відкритий, але я трохи засумнівалася і хотіла, щоб водій підстрахував. Він допоміг мені потрапити в громадський транспорт. Так має робити кожен водій при посадці та висадці пасажира, який пересувається за допомоги крісла колісного», – каже Неля Ковалюк.

Далі очікуємо тролейбус.

«Навіть не потребувала допомоги, водій просто стояв поруч, відкрив пандус. Вважаю, що це найзручніший транспорт, який є у нашому місті. Знаєте, коли буваю в Європі часто користуюся громадським транспортом, ніколи не мріяла, що у нашому місті буде щось схоже, ми йдемо до того. Якщо я вже потрапила до громадського транспорту і лише водій допоміг відкрити пандус. Але все це дуже повільно відбувається, якщо вважати, що частина життя людини йде на такі речі, якось шкода, але маємо те, що маємо», – сказала представник Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю в Житомирській ОВА.

Який відсоток громадського транспорту у Житомирі є доступним та чи є скарги від людей з інвалідністю на водіїв, які відмовлять у допомозі, питаємо у заступника міського голови.

«На сьогодні це більш як 60%, якщо говоримо про будні дні – це 72-75%, у вихідні на деяких маршрутах виходить транспорт по менше пасажиромісткості і там, на жаль, з доступністю трохи складніше»,– говорить заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Далі направляємося в амбулаторії № 10. Дорога не у найкращому стані. Перед входом є пандус. У приміщенні широкі двері та немає порогів. Вирішили зайти у вбиральню.

«Людина з інвалідністю може скористатися туалетною кімнатою, поручні є. Якщо дзеркало під кутом, то людин себе побачить і так, яка стоїть і та яка сидить. Наука, але такі речі мало хто знає. Хоча тут я б трошки кут змінила, але дякую однаково, що дзеркало під кутом», – говорить представник Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю в Житомирській ОВА Неля Ковалюк.

В амбулаторії кажуть, що після ремонту їх приміщення стало більше доступним для маломобільних груп населення.

«Такі пацієнти є, але не багато. Після ремонту це в рази, бо до цього у нас не було доступності. З того боку у нас був пандус, але були вузькі двері, не було пристосовано», – розповідає завідувач амбулаторії №10 Олена Піковська.

Підсумовуючи Неля Ковалюк зазначає, що не лише міська інфраструктура потребує змін, а й свідомість громадян.

Нагадаємо, 9 травня Терен та Янович перевіряли Житомир на безбар'єрність.

Як повідомляв Житомир.info, начальник ОВА Віталій Бунечко розпорядженням від 18 березня 2024 року створив Раду безбар’єрності при Житомирській обласній військовій адміністрації, її очолив заступник начальника ОВА Віктор Градівський. У квітні цього року при виконавчому комітеті Житомирської міської ради створили Раду безбар’єрності, яку очолив мер Сергій Сухомлин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: безбар'єрність візок інвалідність транспорт амбулаторія доступність Ковалюк Шевчук 
Матеріали по темі