Місто

У Житомирі хочуть врегулювати використання електросамокатів, деякі депутати пропонують дітям складати відповідні іспити

7 June 2024, 15:59

Житомиряни активно користуються прокатами електросамокатів, проте рухаються на цьому транспорті, як по проїзній частині, так і тротуаром, ба навіть пішохідною вулицею Михайлівською.

Те, що використанням електросамокатів потребує врегулювання заявили 7 червня на початку позачергової сесії Житомирської міської ради. Зокрема, депутати зазначили, що отримують скарги від житомирян, а статистика травмувань зростає.

«У 2023 році за п'ять місяців до лікарні потрапили троє неповнолітніх внаслідок травмування на самокатах, а вже у 2024 році за аналогічний період зафіксовано 30 випадків госпіталізації, і це тільки ті, хто звернувся у медзаклади. Багато молоді і підлітків, які користуються електросамокатами, знімають TikTok, показують відео, як вони газують, їздять, часто-густо по двоє-троє сідають на самокат. Зауважу, що в Україні самокати та моноколеса визнані транспортними засобами: відповідний законопроєкт №8172 підписав президент Володимир Зеленський 2 квітня 2023 року. Оскільки тепер електросамокати підпадають під визнання транспортний засіб, то вони повинні рухатися якомога правіше проїжджої частини, користуватися світловідбивальними елементами та пасивними засобами безпеки, наприклад шолом, заборонено їздити тротуарами та пішохідними доріжками. На жаль, у ПДР досі немає визначення, що таке «електросамокат». Шановні колеги, просив би надати завдання виконавчим органам Житомирської міської ради до наступної сесії або зараз вступити в діалог з працівниками, які надають дану послугу і врегулювати це питання», – сказав депутат Житомирської міської ради Іван Мартинчук.

«Сьогодні вранці мені телефонували житомиряни, які готові зареєструвати петицію та запропонувати свої пропозиції, особливо щодо питання ідентифікації та верифікації, наприклад через «Дія». Ці питання потрібно вирішувати терміново і сьогодні», – підтримала депутатка Житомирської міської ради Тетяна Онопрієнко.

Покарати порушників на електросамокаті не можливо, заявив заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

«Встановлено, що це транспортний засіб, але є колізія з правилами дорожнього руху. З патрульною поліцією на комісії з безпеки дорожнього руху розглядали це питання, сьогодні притягнути до адміністративної відповідальності водія самоката, незалежно від віку, вони не можуть поки не трапиться ДТП. Колізія. І в правилах дорожнього руху нічого зробити не можна. Що зроблено на сьогодні – це від власників прокатів самокатів ми отримали письмове підтвердження, що в комендантську годину вони вимикають сервіс», – говорить заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Деякі депутатки заявили, що варто не карати, а навчити, в першу чергу дітей, як правильно користуватися даним транспортним засобом.

«Якщо розглянути питання навчання дітей і конкретно здача іспиту, як здає кожен водій», – запропонувала депутатка Житомирської міської ради Людмила Зубко.

«Буквально вчора поїхала делегація з міста Дортмунд. Я знаю про їх досвіт, у них є обов'язкова програма для учнів 2-3 класів, де дітей навчають не лише правилам руху, але й вони складають іспит на знання правил і їзди на велосипеді, самокаті, після отримують посвідчення. Однозначно має бути пророблена програма, можливо ми будемо новаторами у цьому, але так працює у всьому світі», – додала депутатка Житомирської міської ради Олена Розенблат.

Зрештою депутати вирішили, що до цього питання повернуться на наступній сесії, тоді ж мають заслухати доповідь комісії з безпеки дорожнього руху.

Нагадаємо, 28 травня 2023 року на пішохідній вулиці Михайлівській у Житомирі молодий чоловік на електросамокаті збив 7-річного хлопчика: дитині надали медичну допомогу в обласній дитячій лікарні без ушпиталення. Під час звіту 30 травня 2023 року мер Сергій Сухомлин розповідав, що муніципальна інспекція Житомирської міської ради намагається контролювати пересування на електросамокатах вулицями міста, однак робота у цьому напрямку обернулася для інспекції кримінальним провадженням.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сесія міськрада самокат електросамокат Мартинчук Онопрієнко Шевчук Зубко Розенблат 
Матеріали по темі