Культура

Житомирські прикордонники допомогли Інтерполу знайти картину 1629 року, викрадену майже 20 років тому в Нідерландах

13 June 2024, 09:45

Українські прикордонники допомогли знайти картину, викрадену з музею в Нідерландах.

Про це 13 червня повідомляє пресслужба 9 прикордонного загону імені Січових Стрільців Державної прикордонної служби України.

Головний оперативно-розшуковий відділ Житомирського прикордонного загону в рамках міжнародної взаємодії з протидії транскордонній злочинності допоміг знайти викрадений витвір мистецтва.

«Оперативники прикордонного відомства України здобули інформацію та здійснили перевірку одного громадянина України. Останній раніше виїхав до Республіки Польща. За наявними даними він шукав клієнтів, аби продати картину Яна Линсена «Еліезер і Ребекка біля колодязя», датовану 1629 роком. Покупців також підшуковували і на території України», - йдеться в повідомленні.

Дана картина виняткової цінності. Вона багато років перебувала в розшуку Інтерполу, адже 9 січня 2005 року була викрадена із голландського Вестфрісського музею. Тоді загалом зникли 24 картини, а також 70 срібних експонатів. Багато з них досі вважаються зниклими безвісти.

Прикордонні оперативники отримали достатньо відомостей, що вказували на здійснення протиправної діяльності конкретною особою.

«Далі була забезпечена взаємодія між підрозділами Державної прикордонної служби України та Прикордонної варти Республіки Польща. Коли польські колеги підтвердили надану інформацію, прикордонники двох країн разом з представниками Королівства Нідерландів провели низку спільних заходів», - повідомляють прикордонники.

У результаті реалізації розробленого плану за участі співробітників Оперативно-слідчого управління Головного управління прикордонної служби, Департаменту оперативно-розшукової діяльності Державної прикордонної служби України та офіцера зв’язку при Посольстві Королівства Нідерландів викрадений витвір мистецтва вилучили.

«Наразі, громадянина України затримали, та обрали запобіжний захід у вигляді трьох місяців арешту. Йому висунули звинувачення. Розслідування у справі веде окружна прокуратура м. Кракова, Республіки Польща», - підсумовують у Держприкордонслужбі.

Нагадаємо, у березні житель Житомирської області хотів зареєструвати автомобіль, який розшукує Інтерпол.

Як повідомляв Житомир.info, 9 жовтня 2023 року пресслужба Київської митниці інформувала про те, що у посилці до США митники знайшли цінні порцелянові статуетки, виготовлені у минулому столітті у Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: картина прикордонник Інтерпол Ян Линсен твір мистецтва Нідерланди Польща  
Матеріали по темі