Місто

Електросамокати у Житомирі: хочуть заборонити їзду по Михайлівській, впорядкувати паркування та зробити ідентифікацію користувачів

13 June 2024, 13:06

Все частіше житомиряни травмуються під час поїздок на електросамокатах. Пересування на даному виді транспорті в місті не врегульовано, але це планують виправити. Зокрема, 12 червня у Житомирській міській раді відбулася зустріч з представниками прокатів електросамокатів.

Про це журналістам Житомир.info розповів заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

«Ми розуміємо, що на сьогодні не врегульоване питання саме в частині того, що самокат є транспортним засобом, а в правила дорожнього руху ніяких змін не внесено. Ми знаємо, що на сьогодні є законопроєкт, який врегулює ці відносини між виконавчим комітетом та бізнесом з прокату самокатів. Але вчора ми зібрали з основних причин. Перше – це наша пропозиція до них, щодо врегулювання роботи в нічний час. Друге – це щодо місць паркування. Третє – персоналізація осіб, які користуються, бо якщо трапляється ДТП настає адміністративна відповідальність», – говорить заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Крім того, хочуть, щоб електросамокатами керували повнолітні, і не їздили пішохідними зонами.

«У нас вул. Михайлівська є пішохідна, Новий бульвар в центральній частині, де багато діток, є прокат машинок – це зони відпочинку батьків та дітей. Тому у нас також є вимога щодо взагалі заборони руху, або зменшення швидкості до того, щоб його можна було вести пішки – 2-5 км. Кожного ранку вони звозять їх на якість місця, далі вже роз'їжджаються і протягом дня поповнюють ці місця. Тому ці місця хочемо окремо обговорити, бо якщо говоримо про заборону самокатів на вул. Михайлівській, то не може бути тут місць для паркування. Взагалі, якщо говорити про інші міста і практику, то право користування є лише у повнолітніх. А у нас ми бачимо інші випадки, ми бачимо, як катаються по двоє, троє і вже не буду казати, які трюки виконують на них», – каже Олександр Шевчук.

Наразі у Житомирі є чотири компанії, які надають електросамокати в оренду.

«Було три представники. Четверта компанія зранку написала, що не можуть бути присутні. Будемо звертатися письмово. Але три – це достатньо щоб розпочати конструктивний діалог», – зазначив заступник Житомирського міського голови.

У міській раді зазначили, що вже через тиждень мають отримати відповідь від представників компаній.

«Протягом тижня вони зобов'язалися пропрацювати й надати якусь відповідь. Надалі ми хочемо, деякі міста виходять на меморандуми, а ми хочемо вийти на зобов'язання. Зобов'язання операторів, за якими правилами та умовами вони працюють в межах міста», – говорить заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

В розмові з журналістом представник однієї з компаній, які надають електросамокати в оренду сказав, що наразі вони опрацьовують пропозиції влади й поки не готові коментувати ситуацію.

Нагадаємо, 7 червня на початку позачергової сесії Житомирської міської ради депутати переймалися використанням електросамокатів у Житомирі.

Як повідомляв Житомир.info, 28 травня 2023 року на пішохідній вулиці Михайлівській у Житомирі молодий чоловік на електросамокаті збив 7-річного хлопчика: дитині надали медичну допомогу в обласній дитячій лікарні без ушпиталення. Під час звіту 30 травня 2023 року мер Сергій Сухомлин розповідав, що муніципальна інспекція Житомирської міської ради намагається контролювати пересування на електросамокатах вулицями міста, однак робота у цьому напрямку обернулася для інспекції кримінальним провадженням.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міськрада самокат електросамокат Шевчук 
Матеріали по темі