Місто

Дизельні генератори та сонячні панелі: чи готові житомирські лікарні до тривалих відключень світла

13 June 2024, 16:30

У Житомирі з липня очікується дефіцит електроенергії через ремонт блоків атомних станцій. Ми дізнались в працівників місцевих лікарень чи готові вони до можливих аварійних ситуацій в енергосистемі.

«Лікарня до дефіциту електроенергії забезпечена. 6 дизельних генераторів на всю лікарню. Харчоблок окремо, киснева станція окремо, а на всю лікарню 2 генератори по 200 кВт, які на три доби повністю забезпечені паливом. В нас стоять ще резервуари на 1,5 тонни. Плюс ще фірма, з якою в нас відбувся тендер на закупівлю для наших машин палива, надала гарантійний лист на випадок екстреної ситуації, що підвезе нам 5 тонн дизельного пального», - каже заступник директора КП «Лікарня №1» з технічних питань Василь Базленко.

Також в міській лікарні №1 працює сонячна електростанція.

«Сонячні панелі працюють на повну тільки вдень, і забезпечують терапевтичний корпус (6 поверхову будівлю) повністю. Обладнання, яке до 36 кВт теж забезпечує. Тільки вдень, коли є сонячне світло, а вночі вони відключаються, тому що місткостей для зберігання та накопичування електроенергії немає. В майбутньому можливе доставлення, закупівля. Ми плануємо, що будуть працювати цілодобово», - говорить заступник директора КП «Лікарня №1» з технічних питань Василь Базленко.

За словами працівників КП «Лікарня №1» повністю забезпечена альтернативною електроенергією на 10 днів безперервної роботи. Міська лікарня №2 та дитяча лікарня забезпечені на 5 днів.

«Бажано, зрозуміло, щоб не було відключень, але на випадок відключень ми готові до цього. В такому випадку структурний підрозділ «Дитяча лікарня» забезпечений трьома дизельними генераторами потужністю на 45, 48 та 120 кВт. До перших двох генераторів під’єднані всі лікувальні корпуси, в яких розташовані педіатричні відділення, хірургічні, реанімація, сховище цивільного захисту, укриття, харчоблок. До дизельного генератора на 120 кВт під’єднана киснева станція», - розповідає начальниця господарського відділу КП «Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка» ЖМР Тамара Юшкевич.

Минулого року в другій міській лікарні були встановлені сонячні панелі для забезпечення електроенергією харчоблока. Також є два дизельних генератори по 150 кВт. Зокрема, КП «Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка» забезпечені кисневими балонами, в тому разі, якщо прийдеться відключити кисневу станцію.

На випадок екстрених ситуацій міські лікарні мають спільний план дій з перевезення пацієнтів та надання медичної допомоги.

Нагадаємо, 11 червня під час брифінгу голова правління АТ «Житомиробленерго» Олексій Шекета розповів, що з липня жителі Житомирської області відчують значний дефіцит електроенергії через ремонт блоків атомних станцій.

Як повідомляв Житомир.info, 9 червня 2024 року у Житомирській області діяли графіки погодинних відключень з 20:00 до 22:00 год.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікарня відключення електропостачання блекаут лікарня №1 Базленко лікарня №2 Юшкевич 
Матеріали по темі