Місто

У Житомирі відзначили 34 річницю підняття прапора України над містом

13 June 2024, 19:02

Рівно 34 роки тому над ратушею Житомирської міської ради замайорів синьо-жовтий прапор.

Про це ввечері 13 червня повідомила пресслужба Житомирської міської ради.

«13 червня – 34-та річниця підняття прапора України над Житомиром, і щорічно ми згадуємо цю визначну історичну подію. Активних її учасників сьогодні відзначили. Анатолій Крисюк, Тамара Яремчук та Анатолій Шевчук — депутати Житомирської міськради робітничих, селянських та червоноармійських депутатів 1990 року. Вони брали участь у піднятті прапора Незалежної України над Ратушею Житомирської міської ради 13 червня 1990 року. Попри факт існування Радянського Союзу та опір комуністичної партії», - йдеться у повідомленні.

Житомир — перше місто за межами Галичини, перше місто Центральної Наддніпрянської України, де використання національної символіки було узаконено спеціальним рішенням міської Ради і над ратушею якого було встановлено синьо-жовтий український прапор. В Галичині ж прапори вже майоріли у трьох містах — у Тернополі, Львові та Івано-Франківську.

Рішення "Про використання української національної символіки на території міста Житомира" було прийняте 24 травня 1990 року під головуванням Віталія Мельничука.

На урочисту подію завітав і гість із Херсона. Відомий волонтер дядя Гриша — у Житомирі.

«Мабуть, всі бачили, як під час окупації Херсона ця людина збирала кошти на допомогу Збройним Силам України», — каже міський голова Сергій Сухомлин і просить сміливого волонтера взяти слово.

«Україна буде щасливою та непереможною, зацвіте, як сакури та магнолії, — вірить дядя Гриша. — Буде Вільна й Незалежна...»

Власне, вже тоді, у 1990-му році, коли над українськими містами, попри шалений супротив і залякування, замайоріли синьо-жовті прапори, Україна підтвердила: зі шляху незалежності ніколи не зверне.

Нагадаємо, у Житомирі вранці 5 червня на майдані Соборному комунальники замінили пошкоджений прапор. Напередодні Житомир накрила гроза, а в деяких районах міста випав град.

Як повідомляв Житомир.info, КП «Зеленбуд» у січні 2023 року закупило за 125 тис. 116,8 грн вісім прапорів розміром 8х12 м для флагштока Державного прапора України на майдані Соборному, восени минулого року прапор міняли двічі: 28 жовтня через пориви вітру у 25 м/сек в Житомирі був пошкоджений великий прапор на майдані Соборному, 30 жовтня комунальники замінили пошкоджений прапор на новий; 27 листопада вітер знову пошкодив великий прапор і 29 листопада його замінили.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міськрада прапор річниця Сухомлин дядя Гриша 
Матеріали по темі