Місто

Понад 3 тисячі дітей, які не зареєстровані у Житомирській громаді, навчаються у закладах міста

19 June 2024, 13:38

В рік на одну дитину в садочку з місцевого бюджету Житомирської громади виділяють понад 79 000 гривень, а державної субвенції не вистачає на компенсацію витрат.

Про це 19 червня під час засідання виконавчого комітету Житомирської міської ради повідомив міський голова Сергій Сухомлин.

«У мене сьогодні на прийомі були дві людини, дві мами, які приходили з тим, що наші садочки не можуть взяти дітей без житомирської реєстрації. Дійсно, є проблема. Ми всі розуміємо, що ми хотіли б взяти дітей, бо в нас на сьогодні черг в садочки немає, і тут ніяких проблем з тим, щоб надати дітям можливість ходити в дитячий садочок чи в школу за їх бажанням нема, ми б хотіли дати їм таку можливість. На сьогодні в нас діє рішення виконкому, яке каже про реєстрацію у місті Житомирі. Чим це обумовлено? Перш за все люди, які зареєстровані, працюють в Житомирі, сплачують податки, і кожна громада має обов’язок піклуватися про своїх жителів громади та про дітей. На сьогодні одна дитина в садочку на рік – понад 79 000 гривень з коштів міського бюджету. Кажуть про те, що школам держава дає субвенцію. Так, держава дає субвенцію на одну дитину 19 110 гривень, але держава дає тільки на зарплату педагогічним працівникам. Ще майже половина є технічний персонал, медичний персонал, комунальні послуги, ще є ремонти та утримання шкіл, будівництво бомбосховищ й укриттів у школах та садочках, харчування. На сьогодні ми харчуємо дітей військових безкоштовно й усі пільгові категорії дітей, які приїхали до нас з інших регіонів і мають статус ВПО. Це все лягає на міський бюджет. Це величезні кошти. Те, що держава дає, не покриває нам навіть 30% від вартості. Якщо порахувати все, це буде на одну дитину не більше 10-15%», - повідомив міський голова.

Також Сергій Сухомлин нагадав, що Житомирська громада має можливість підписувати договори з іншими громадами на фінансування дітей з їх реєстрацією.

«У нас є механізм по якому ми працюємо з деякими громадами. Наприклад, Оліївська громада з якою ми підписали 2 роки назад договір. І вона із затримками, з реструктуризаціями, але все ж намагається фінансувати своїх дітей в рамках нашого договору. А міська рада фінансує тих дітей, яким зручніше ходити в школи чи дитячі садочки в інших громадах, чи в спеціальні школи. Це нормальне відношення до своїх громадян та до жителів своєї громади. В Оліївці, якщо порахувати бюджет на одну людину, в них набагато більший бюджет, ніж у Житомирі. В них нема потреби дофінансовувати трамвайно-тролейбусне управління, нема потреби дофінансовувати й робити теплокомуненерго, бо і тарифи не відповідають і багато чого іншого. Можливо, їм зручніше не будувати садочок для жителів громади, а профінансувати нам. Ми «за» і ми за справедливість. Але сьогодні є інші громади, які просто не хочуть підписувати договори. Ми приймаємо тих дітей з інших громад, батьки яких у Збройних силах України.. І самі пишемо звернення до громад, вказуємо це, але вони ігнорують й відмовляються. Житомир не може нести навантаження за весь Житомирський район і по всім соціальним проблемам», - сказав міський голова.

До всіх громад були направлені відповідні звернення.

«Наразі 3 200 дітей, які не зареєстровані, навчають у нас. І зараз ми приймаємо дітей, якщо один з батьків має пільги згідно з Законом України Про статус ветерана війни, гарантії їх соціального захисту, також учасники бойових дій, особи з інвалідністю і діти, батьки яких працюють в установах та на підприємствах критичної інфраструктури за листами керівників установ та підприємств. Хочу сказати, що до всіх територіальних громад направлені звернення. Переважна більшість це, звісно, Житомирський район: Оліївська, Станішівська громади, Андрушівська, Тетерівська, Березівська. Будемо знову звертатися до цих громад, Департамент освіти, ми теж звертаємось до батьків, беремо інформацію для того, щоб звернутися до громад», - зазначила заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

Окрім цього, міський голова порадив батькам звертатись безпосередньо до їх громад.

«Можна прийти на сесію міської ради, виступити, вимагати від депутатів, а можна батькам прийти на сесію громади, яка просто не хоче, не піклується про дітей їх громади», - зазначив Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, 3 березня в інтерв’ю Житомир.info голова бюджетної комісії Житомирської міської ради Юрій Мойсеєв повідомив, що після початку повномасштабного вторгнення на компенсацію за дітей в навчальних закладах Житомира наразі є договір тільки з Оліївською ОТГ. Три приміські громади відмовилися платити за навчання дітей і сказали, щоб Житомир їх не приймав.

Як повідомляв Житомир.info, у лютому 2023 року до редакції Житомир.info звернулася стурбована мама, яка не могла влаштувати дитину у садочок, бо не мала житомирської прописки: у департаменті освіти пояснили, що у Житомирі не хочуть приймати дітей з інших територіальних громад, адже вони не платять кошти за навчання. 14 вересня 2023 року в програмі «Діалоги» мер Житомира Сергій Сухомлин відповідав на питання по цій темі, наголосивши, що громада, в якій зареєстроване місце проживання дитини, має забезпечити виконання права дитини на навчання в дитячому садочку та школі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дитсадок дитячий садок дитина навчання виконком міськрада Сухомлин Місюрова 
Матеріали по темі