Суспільство

Скільки порушників виявив Житомирський рибоохоронний патруль за перший місяць літа та чи можна вже ловити раків

1 July 2024, 14:52

30 червня перестала діяти заборона на вилов раків у водоймах Житомирщини. Тобто, відсьогодні можна ловити річкові раки, але з дотриманням правил рибальства.

Які знаряддя лову дозволяється використовувати та які штрафи очікують порушників, розповідає начальник відділу охорони водних біоресурсів Житомирського рибоохоронного патруля Іван Бондарчук.

«Добова норма на особу – це 30 екземплярів, не менше ніж 10 см. Дозволяється вилов раків однією раколовкою «хапкою» з діаметром не більше 70 см і вічком не менше 22 мм. За перевищення кількості знарядь лову, тобто раколовок, передбачена відповідальність ч. 3 ст. 85 КК України про адмінправопорушення – це штраф до 180 грн. За перевищення добової норми передбачена відповідальні за ч. 4, це грубе порушення правил рибальства, штраф до 640 грн і компенсація збитків за кожного незаконно виловленого рака», – розповідає начальник відділу охорони водних біоресурсів Житомирського рибоохоронного патруля Іван Бондарчук.

Наразі немає сезонних обмежень на вилов риби, але рибалки мають дотримуватися правил.

«Дозволяється виловлювати рибу з човна з берега, за допомогою поплавкових, донних, нахлистових вудлищ з кількістю гачків не більше ніж 7. Дозволяється на добу 3 кг риби плюс один трофей», – говорить начальник відділу охорони водних біоресурсів Житомирського рибоохоронного патруля Іван Бондарчук.

У Житомирському рибоохоронному патрулі розповідають, скільки порушень виявили за перший місяць літа.

«Протягом червня 2024 року державні інспектори виявили 37 порушень правил рибальства, з яких 9 грубих порушень – це порушення з використанням заборонених знарядь лову, сітки, ятери, павуки. Протягом місяця на річці Тетерів у с. Карпівці було виявлено порушення зі збитками, двоє громадян за допомогою 6 сіток з металевого човна займалися незаконним вилученням біоресурсів, спіймали понад 10 кг риби і завдали державі збитків на понад 116 тис. грн. Наразі за даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 249 КК України. Інспектори працюють по всій області, але як правило найбільше порушень виявляється поблизу Житомира, Чуднівська ОТБ, поблизу Коростеня, Новоборівська ОТГ», – розповідає начальник відділу охорони водних біоресурсів Житомирського рибоохоронного патруля Іван Бондарчук.

Нагадаємо, 11 червня у результаті рибоохоронних заходів інспектори Житомирського рибоохоронного патруля виявили двох любителів незаконної рибалки, які за допомогою чотирьох сіток виловили майже 70 риб.

Як повідомляв Житомир.info, у травні 2024 року інспектори виявили пів сотні правопорушень у сфері рибальства на території Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: риболовля рак риба рибоохоронний патруль Бондарчук  
Матеріали по темі