Місто

Урочисте відкриття пам’ятника Івану Сльоті у Житомирі: спогади та пісенний конкурс

2 July 2024, 15:49

У Житомирі 2 липня урочисто відкрили пам'ятник Івану Сльоті, який встановили у сквері на розі вулиць Сльоти та Шевченка. Бюст виготовив скульптор Дмитро Войтович.

На відкритті була присутня ініціаторка встановлення пам'ятника дружина Івана Сльоти.

«Це для мене найсвятіше, найясніше, тому що Іван Сльота стільки зробив: твори писав, поезія, пісня його звучить по всьому світу, не лише в Україні, а весь світ співає. Діаспори ставлять пам’ятники за кордоном, і в Австрії, і в Сполучених Штатах, і Австралії, і на його батьківщині на 30-ту річницю встановили пам'ятник. І ось сьогодні з'явиться такий красивий, така молода душа, невмируща душа у Житомирі, і навічно залишиться у місті, яке оспівував. Щодо фінансування, то частину коштів я заклала власних, а частин удали благодійники», – говорить дружина Валентина Бартош-Сльота.

Іван Сльота любив Полісся і демонстрував це у своїй творчості, діляться спогадами присутні.

«Знав особисто його багато, багато років. Неодноразово приходив спілкуватися. Один з таких прикладів хочу розповісти, коли у 90 роки був складний період у житті нашої держави, не було зарплати, Івану Михайловичу діаспори пропонувати Канада, Австралія величезні гроші, їхати до них та радувати творчість. Іван Михайлович казав: мені не зарплата не треба, ні гроші не треба, я буду жити зі своїм народом, зі своїми людьми, творити для них. Він у своїх піснях собі пам'ятник вже зробив. Нехай це місце буде святим для всіх поціновувачів його творчості. «А льон цвіте синьо, синьо» народилося між Семаківкою і Яблунцем, то там встановимо меморіальний знак на честь пісні, яка стала народною», – каже заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

Пам'ятник Івану Сльоті освятили, присутні поклали квіти, а потім почався щорічний фестиваль-конкурс народного хорового мистецтва ім. І. Сльоти.

«Стало доброю традицією проводити пісенний конкурс «А льон цвіте». Сьогодні тут буде брати учать 10 колективів, які будуть виконувати пісні написані Іваном Сльотою. Дружина була ініціатором встановлення даного пам'ятника, дружина знайшла меценатів, а ми облаштували сквер за кошти міського бюджету», – каже секретар Житомирської міської ради Галина Шиманська.

Нагадаємо, виконавчий комітет Житомирської міської ради на позачерговому засіданні 1 липня надав дозвіл на встановлення пам’ятника Івану Сльоті, який без таблички з іменем встановили ще минулого тижня.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі в 2023 році ТОВ «АртХаус» робило капітальний ремонт скверу на розі вулиць Шевченка Івана Сльоти за 3,4 млн грн. 15 вересня цього ж року начальник УКБ В’ячеслав Глазунов розповідав про плани реконструкції: розширення зон скверу, встановлення лавок і відеонагляду, підготовлення місця для пам’ятника Івану Сльоті, який там просили встановити громадяни й родичі.

Довідка: Іван Сльота – український хоровий диригент, Народний артист УРСР (1979), професор ЖДУ ім. І. Франка, Почесний громадянин Житомира, член Національної спілки письменників України та Всеукраїнської національної музичної спілки. Нагороджений всіма трьома ступенями ордена «За заслуги», відзнакою «Честь і слава Житомирщини». Автор відомих у народі пісень («А льон цвіте», «Не згорає зоря», «Ти мене замани», «Купавушка», «Батьківська хата», «Ой, хотіла мене мати» та інші). Помер у липні 2014 року на 77 році життя. На фасаді Житомирського обласного театру ляльок, який знаходиться на Михайлівській, 6 серпня 2015 року відкрили дошку пам’яті Почесному громадянину Житомира Івану Сльоті.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пам'ятник Сльота сквер Ширма Бартош Шиманська фестиваль хор  
Матеріали по темі