Події

Посадовицю житомирської лікарні №1 викрили на отриманні хабарів за перемоги в тендерах «потрібних» людей

5 July 2024, 12:47

Служба безпеки заблокувала корупційну схему під час публічних закупівель у одній із міських лікарень Житомира.

Про це 5 липня 2024 року повідомило управління СБУ у Житомирській області.

«До незаконних махінацій причетна посадовиця установи, яка систематично отримувала «відкати» від комерсантів за допомогу у перемогах у тендерах. За даними досудового розслідування, організувала схему ще у 2022 році працівниця лікарняного закладу, яка є уповноваженою на організацію й проведення публічних закупівель лікарських засобів, виробів медичного призначення, засобів дезінфекції та індивідуального захисту для потреб лікарні. Встановлено, що за цією схемою дві київські комерційні структури перемагали у торгах 22 рази та уклали із медзакладом договори загальною вартістю майже 11 мільйонів гривень», - йдеться у повідомленні.

Відповідно до цих угод, підприємці повинні були постачати лікарні медичні вироби – від крапельниць та шприців до медичних масок і рукавичок. В обмін за це посадовиця отримувала свій «відсоток».

«Загалом СБУ задокументувала одержання зловмисницею упродовж червня 2022 – листопада 2023 років майже 150 тисяч гривень. Під час санкціонованих слідчих дій за місцем роботи та проживання організаторки схеми правоохоронці вилучили тендерну документацію, комп’ютерну техніку і мобільний термінал із «діловою» перепискою спільників, банківську картку, яка фігурувала у схемі, та інші речові докази. На підставі отриманих СБУ доказів фігурантці повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.369-2 Кримінального кодексу України», - інформує обласне управління СБУ.

Наразі вирішується питання щодо відсторонення від займаної посади. Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. Заходи із документування злочинної схеми здійснили співробітники СБУ в Житомирській області спільно зі слідчими ГУНП у м.Києві за процесуального керівництва Київської міської прокуратури.

Пресслужба Київської міської прокуратури зазначає, що підозру отримала працівниця КП «Лікарня № 1» Житомирської ради.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що підозрювана брала гроші за вплив на керівництво лікарні під час проведення 22 публічних закупівель виробів медичного призначення у період з лютого 2022 року по листопад 2023 року. З її допомогою у всіх цих тендерах перемогли двоє фізичних осіб-підприємців. Задля їх перемоги працівниця лікарні готувала тендерну документацію так, щоб усунути від участі в торгах інших постачальників. За таку допомогу після оплати поставлених товарів «помічниця» отримувала на свою картку та картку свого чоловіка винагороду», - інформує прокуратура.

Санкція ч.2 ст.369-2 ККУ передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до 5 років.

Нагадаємо, в березні 2024 року сайт Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини інформував про результати розгляду звернення громадянки щодо неналежних санітарно-гігієнічних умов під час лікування у відділенні терапії КП «Лікарня №1» Житомирської міської ради.

Як повідомляв Житомир.info, 28 червня 2023 року правоохоронці інформували про викриття на одержанні неправомірної вигоди директора Бердичівської міської лікарні, який вимагав від приватного підприємця «відкат» від вартості поставленого медобладнання у розмірі 140 тис. грн і був затриманий під час одержання другої частини обумовленої суми. У липні 2023 року директора Бердичівської міської лікарні Анатолія Сову, якого підозрюють в одержанні 140 тис. грн хабаря, відсторонили від посади. Згодом він був звільнений, справу передали до суду, але в лютому 2024 року Бердичівської міської лікарні суд зупинив кримінальне провадження через мобілізацію обвинуваченого.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хабар закупівля лікарня СБУ прокуратура поліція лікарня №1 тендер  
Матеріали по темі