Новини компаній

Чи обов'язково ФОП відкривати рахунок в банку

11 July 2024, 15:23

Багатьох підприємців-початківців цікавить, чи обов’язково відкривати рахунок ФОП в банку. Адже сьогодні все більше бізнесу працює з безготівковим розрахунком, приймаючи оплату через інтернет або термінал. У цій статті ми розглянемо законодавчі аспекти та практичні переваги відкриття банківського рахунку для ФОП.

Що говорить закон

Чинне законодавство України не зобов’язує фізичних осіб-підприємців відкривати банківський рахунок, якщо вони працюють виключно з готівкою. Але, щоб приймати гроші на карту або робити закупки онлайн — доведеться відкрити рахунок. До того ж він дозволить зручно відокремити гроші бізнесу та особисті кошти.

Також багатьох підприємців цікавить питання, чи може ФОП мати два рахунки для ведення бізнесу. Закон ніяк не обмежує кількість рахунків, яку може оформити один підприємець. Тобто ви можете оформити рахунки навіть у різних банках, але зауважте: в одному банку — лише один рахунок для ФОП. Тому обирайте ті банки, які пропонують найбільш вигідні пакети. Наприклад, зверніть увагу на мультипакет "Бізнес Класик" від Райффайзен Банку.

Процедура відкриття банківського рахунку

Відкрити рахунок ФОП просто. Наприклад, у Райффайзен Банку це можна зробити не лише у відділенні банку, але й самостійно онлайн. Для цього потрібно лише:

  • бути зареєстрованим як ФОП;
  • мати застосунок Дія з ID-карткою чи закордонним паспортом;
  • не мати вже відкритого бізнес-рахунку в банку.

Для нових клієнтів банк пропонує 3 місяці безкоштовного обслуговування, а також здійснення платежів та валютних операцій без комісії!

Практичні переваги банківського рахунку

Якщо ви оформите підприємницький рахунок ФОП, то отримаєте низку практичних переваг. Розглянемо основні з них.

  1. Зручність здійснення фінансових операцій. Банківський рахунок дозволяє швидко та безпечно проводити платежі та здійснювати розрахунки з державними органами, клієнтами та контрагентами.
  2. Можливість використання еквайрингу. Дозволяє отримувати платежі від клієнтів онлайн або через термінал.
  3. Полегшення ведення бухгалтерії та звітності. Наявність рахунку спрощує процес ведення обліку доходів та витрат, що важливо для підготовки податкової звітності та інших фінансових документів.
  4. Зручність у виплаті заробітної плати. Банківський рахунок ФОП дозволяє відкрити зарплатний проект для виплати заробітної плати найманим працівникам на карту.
  5. Покращення репутації бізнесу. Банківський рахунок підвищує довіру з боку клієнтів та партнерів, оскільки свідчить про прозорість та надійність підприємницької діяльності.

Таким чином, відкриття банківського рахунку ФОП — це важливий крок для тих, хто хоче мати справу з безготівковими платежами. Хоча законодавством не заборонено вести підприємницьку діяльність виключно готівкою, наявність рахунку забезпечує прозорість та безпеку вашого бізнесу. Відкрити рахунок для ФОП у Райффайзен Банку просто та швидко навіть не виходячи з дому. Обирайте свій пакет послуг для більш зручного та ефективного ведення бізнесу!

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі