Місто

Поліський університет готуватиме фахівців у сфері економічної і продовольчої безпеки

12 July 2024, 10:20

Поліський національний університет наразі накопичив один з найбільших у державі потенціалів (кадровий та матеріально-технічний) для забезпечення розробки і моніторингу реалізації аграрної політики держави, формування її продовольчої безпеки, розвитку сільського господарства та сільських територій. Зокрема, університет є єдиним у державі закладом вищої освіти і науковою установою, що має унікальний наземний інформаційний комплекс космічного моніторингу Землі, який забезпечує можливості для проведення постійного моніторингу та прогнозування змін навколишнього середовища; вчасної ідентифікації загроз і викликів продовольчій безпеці; виконання наукових проєктів у сфері космічного агромоніторингу; створення геопорталів та інформаційно-довідкових систем підтримки прийняття рішень органами державної влади та місцевого самоврядування.

Фахівці університету у складі відповідних робочих груп брали участь у розробці:

  • проєкту Закону України «Про продовольчу безпеку України» відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 177 від 13.05.2011 року «Про створення робочих груп з розробки законопроєктів»;
  • Стратегії продовольчої безпеки України згідно наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 жовтня 2020 року № 2068 «Про утворення міжвідомчої робочої групи з підготовки Стратегії продовольчої безпеки України»;
  • проєкту Стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні на період до 2030 року (доручення Мінагрополітики України № 21-4000-09/6862 від 11.03.2024);
  • напрямів забезпечення досягнення Цілі сталого розвитку 2 «Подолання голоду, розвиток сільського господарства» (Постанова Кабінету Міністрів України № 923 від 29 серпня 2023 р. «Про утворення міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення досягнення Цілей сталого розвитку», Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України №2105 від 05.12.2023 «Про утворення робочої групи з питань досягнення Цілі сталого розвитку 2 «Подолання голоду, розвиток сільського господарства»).

Поліським національним університетом реалізується Project 101134874 – ACT4CAP27, CL6-2023-GOVERNANCE-01: Advancing Capacity and analytical Tools for supporting Common Agricultural Policies post 2027 / Розвиток потенціалу та аналітичних інструментів для підтримки спільної аграрної політики після 2027 року (131 тис. євро), 2024-2028 роки.

Реалізація проєкту передбачає обґрунтування впливів вступу України до ЄС на європейські аграрні ринки. Зокрема, будуть розроблені сценарні прогнози ефектів від приєднання України до ЄС, які презентуватимуться на десятках зустрічей на загальноєвропейському рівні та у яких візьмуть участь європейські політики і представники аграрного бізнесу ЄС. Відтак, однією із задач проєкту є розвіювання страхів європейських аграріїв щодо вступу України до ЄС, що визначає його політичне значення для України у сучасних реаліях. Результати, отримані на основі моделі AGMEMOD, апробовані та прийняті для впровадження в загальноєвропейських прогнозах Центром наукових досліджень (Joint Research Centre, EU Commission). Прогнози аграрних ринків на основі AGMEMOD «Поточна ситуація та перспективи аграрних ринків до 2030 року» були опубліковані зазначеним центром на офіційному сайті наукових публікацій ЄС.

Протягом 2023-2024 років у рамках співпраці з Японським агентством міжнародного співробітництва JICА реалізовано два пілотні проєкти з навчання жінок-фермерок прогресивним практикам ведення сільського господарства в рамках реалізації програми допомоги у відновлення аграрного сектора України.

У рамках проєктів було задіяно 50 жінок-власників або співвласників фермерських господарств Житомирської області та 25 провідних галузевих фахівців Поліського національного університету. Нині університет є офіційним координатором мережі таких проєктів на території України серед освітніх та науково-дослідних установ аграрного спрямування. Подальша співпраця з Японським агентством міжнародного співробітництва JICА передбачає 3-х річну програму розвитку аграрної інфраструктури Поліського національного університету та реалізацію проєкту зі створення Національної польової школи фермерства. Розвитком такої школи національного рівня зацікавилися такою американські колеги.

На основі накопиченого практичного досвіду та матеріально-технічної бази Поліський національний університет розпочинає підготовку фахівців у сфері економічної та продовольчої безпеки, які сьогодні вкрай необхідні нашій державі.

Пресслужба Поліського національного університету

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ПНУ університет студент навчання 
Матеріали по темі