Місто

Житомирські ветерани з команди парадрагон про чемпіонат Європи: Ми воювали, йшли до кінця

12 July 2024, 17:17

Національна збірна команда України з веслування на човнах «Дракон», у складі якої було 66 спортсменів з Житомирщини, взяла участь у чемпіонаті Європи, який відбувся в Чехії.

Українці показали найвищі результати в різних класах та привезли кубок Європи в Житомир.

Тренер Дмитро Мороз пригадує: коли у 2016 році команда «драгонботів» привезла кубок в Україну, мало хто знав про такий вид спорту, а зараз це найсильніші спортсмени.

«Було троє житомирян всього на чемпіонаті Європи в Римі, які доклали свої сили, щоб кубок потрапив в Україну. А тепер 66 житомирян, які дали основну силу для тих медалей і результатів, щоб кубок повернувся в Україну. Я вам дякую, що це все сталося так. Скажу, що це стільки років була моя мрія, щоб він (ред. кубок) повернувся», – ділиться тренер, голова федерації з веслування на човнах «Дракон» Житомирської області Дмитро Мороз.

Цього року у Житомирі створили першу в Україні команду парадрагон, до складу якою увійшли професійні спортсмени та ветерани. На чемпіонаті Європи вони здобули перші місце на всіх дистанціях.

«Було дуже складно, не знаю чи хлопці зізнаються, але було складно. Всі гребли, як могли», – каже ветеран, член збірної України з веслування на човнах «Дракон» Олександр Швецов.

«А мало значення хто проти нас? Не мало жодного значення. Ми воювали, йшли до кінця», – сказав ветеран, член збірної України з веслування на човнах «Дракон» Юрій Лисак.

«Будемо однозначно продовжувати тренування, кожного дня ходити», – говорить ветеран, член збірної України з веслування на човнах «Дракон» Олександр Кондратенко.

«Ми побачили, що є достойна молодь, яка захищає нашу країну. На іншому рівні, але захист честі України є», – додає ветеран, член збірної України з веслування на човнах «Дракон» Володимир Ткач.

Професійні спортсмени розповідають, як це виступати на змагання разом з ветеранами.

«Чесно кажучи, як ми сіли в «парадрагон» з хлопцями, то різниці ніякої майже не відчули. Ми одразу сіли, згрупувалися й одразу розпочали роботу. Тренувались ми не дуже багато, але результат показали на всі сто, і це побачила вся Україна, вся Європа. Не передати просто емоції, коли ми стоїмо на п'єдесталі, біля нас інші країни, і вони просто дивляться на нас, на наш прапор, і просто всі плачуть, всі нас вітають. Іспанія дуже нас підтримувала. Це треба було бачити, емоції не передати», – ділиться член збірної України з веслування на човнах «Дракон» Артур Кінолевський.

Варто зазначити, що поїздку на змагання профінансували сімом ветеранам з Житомирської територіальної громади.

«Минулого року діти виграли чемпіонат Європи, стояла задача відправити на чемпіонат світу. Війна, кошти потрібні…Не було ніяких очікувань, адже у Таїланді чемпіонат світу, де цей вид спорту для них рідний. Коли діти привезли таку кількість нагород – це просто вразило. Так само було й цього разу. Коли Олександр підійшов і каже: неважливо, виграємо чи не виграємо, цей човен, робота команди як один, це набагато важливіше. Це реабілітація спортивна, відчуття себе спортсменом, можливість показати себе, представити Україну і Житомир – це набагато важливіше, ніж просто медалі. Коли в нас такі результати, це ще один такий величезний стимул розвивати і підтримувати. Величезна подяка всім», – сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Представниця Міністерства молоді та спорту зазначила, що в Україні хочуть провести чемпіонат серед команд парадрагон.

«Хотіла додати, що внесла пропозицію, ми на президії федерації обговорювали після чемпіонату, що будемо збирали одну-дві команди і хочемо повноцінно проводити чемпіонати України з парадрагон. Тому готуйтеся. Обов'язково у Житомирі», – зазначила представниця Міністерства молоді та спорту Катерина Коваленко.

Тренер говорить, що на цих досягненнях зупинятися не планують попереду чемпіонат світу.

Нагадаємо, у перший день чемпіонату Європи з веслування на човнах «Дракон» житомирські команди здобули 4 «золота» та «срібло».

4 липня житомирська команда парадрагон здобула першу перемогу на чемпіонаті Європи з веслування на човнах «Дракон». Також «золото» виборола й житомирська команда юніорів.

Як повідомляв Житомир.info, 27 червня 2024 року у відео сюжеті ми розповідали про те, що у Житомирі перша в Україні команда парадрагон готується до чемпіонату Європи з веслування на човнах «Дракон». Це об'єднана команда, до складу якої входять досвідчені спортсмени та ветерани з Житомирщини, які мають інвалідність внаслідок війни.

Житомирські спортсмени четвертий рік поспіль посідають 1 місце у всеукраїнському рейтингу веслування на човнах «Дракон». У 2023 році житомирські спортсмени набрали 56555,00 залікових балів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: спорт змагання чемпіонат парадрагон драгонбот ветеран веслування 
Матеріали по темі