Суспільство

З російського полону повернули ще 95 українських захисників

17 July 2024, 15:16

Ще 95 захисників повернули з російського полону. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії та прикордонники.

Про це 17 липня на своїй сторінці у Facebook повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Продовжуємо повертати наших людей додому. Ще 95 захисників звільнені з російського полону. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, прикордонники. Вдячний нашій команді, яка займається обмінами, та Об’єднаним Арабським Еміратам – за посередництво в цьому звільненні. Хоч би як складно це було, шукаємо кожного, хто може бути в полоні. Маємо повернути всіх», - написав Володимир Зеленський.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець також повідомив про повернення українських воїнів на рідну землю.

«Повертаємо своїх додому! Невимовно радий повідомити, що сьогодні на рідну землю повернулися 95 наших людей! Загалом вдалося повернути 3405 наших людей від початку повномасштабного вторгнення додому. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, прикордонники.Працівники нашого Офісу перебувають на місці здійснення обміну для того, аби проконтролювати дотримання прав людини, відповідно до міжнародного гуманітарного права, та Женевських конвенцій. Чимало рідних за тривалий час отримали телефонні дзвінки від повернутих. Також рідних тих, кого вдалося сьогодні повернути, отримають офіційне сповіщення від Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Далі повернуті воїни поїдять, отримають чистий одяг, їх оглянуть лікарі, призначать необхідне лікування та реабілітацію. Дякуємо ОЕА за допомогу в поверненні наших воїнів. Україна вкотре підтверджує своє прагнення повернути всіх своїх громадян на рідну землю і працює у цьому напрямку», - написав Дмитро Лубінець.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими уточнюють, що серед повернених - усі чоловіки.

«Серед них 49 воїнів ЗСУ (в тому числі учасник «повітряного мосту», який добровільно зголосився на гвинтокрилі летіти на «Азовсталь», щоби допомогти заблокованим там підрозділам, та двоє з Повітряних сил),21 нацгвардієць, 10 військових моряків, семеро з Сил територіальної оборони, п’ятеро прикордонників, двоє з Державної спеціальної служби транспорту і один оборонець із добровольчого формування територіальної громади. Усі звільнені цього разу – чоловіки: 88 рядових та сержантів, семеро офіцерів. Серед наших хлопців, які отримали нарешті свободу, 23 людини боронили Маріуполь (з них тринадцятеро – оборонці «Азовсталі»), 41 воював на донецькому напрямку, по дев’ятеро – на луганському та запорізькому, по троє – на херсонському та харківському. Один зі звільнених моряків на момент початку вторгнення перебував у Київській області та одразу приєднався до оборони свого селища від окупантів у складі Макарівської ТрО. Під час надання гуманітарної допомоги мешканцям місцевої громади потрапив у полон до російських військовослужбовців-бурятів», - йдеться у повідомленні.

Чимало українських бійців, які повертаються, потерпають від наслідків поранень та мають хронічні захворювання, які потребують тривалого лікування. Більшість з них знаходилася в полоні країни-агресорки з 2022 року. Також серед звільнених є оборонець, який вважався зниклим безвісти.

Відео Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими

Нагадаємо, 25 червня Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомив, що з російського полону повернулися ще 90 захисників.

Як повідомляв Житомир.info, 31 травня 2024 року з російського полону визволили 75 українців: військовослужбовців, нацгвардійців, прикордонників та цивільних.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: полон полонений військовий ЗСУ 
Матеріали по темі