Здоров'я

Головний біль напруги та як його позбутися

25 July 2024, 13:30

Через постійний стрес та психологічне перевантаження у людей може виникати біль в області голови. Найчастіше - так званий головний біль напруги. Він може бути як і епізодичним явищем (триває від пів години до доби), так і хронічним (триває постійно або більшу частину часу). Раніше його також називали «стресовий біль голови», «психоміогенний», «психогенний» тощо. Найбільш схильні до захворювання жінки, проте нерідко й чоловіки також зіштовхуються з даним видом болю.

Як розпізнати головний біль напруги?

Головний біль напруги характеризується відчуттям стиснення в області зверху голови та в ділянці потилиці, з’являється відчуття наче на голову наділи важкий шолом. При цьому у скронях також може відчуватися двосторонній біль.

У людини виникає відчуття загальної втомленості, підвищується серцебиття, виникає дратівливість, може зникнути апетит, погіршитися пам’ять та з’явитися безсоння.

Посилення головного болю може виникнути при зміні погоди, через вплив шуму та яскравого світла, при розумових перенапруженнях та роботі в сидячому положенні.

Причини болю

Серед основних причин виникнення головного болю напруги – розумове та фізичне перенавантаження.

Окрім цього, виокремлюють такі фактори впливу:

  • постійний стрес та тривога;
  • депресія прихованого типу;
  • перенапруження м'язів шиї та плечового пояса;
  • порушення постави та незручні положення тіла при роботі;
  • приймання окремих лікарських препаратів;
  • вживання алкоголю та паління;
  • недостатність сну;
  • зловживання кофеїном;
  • чутливість до погодних змін.

Для встановлення діагнозу лікар може призначити додаткові методи дослідження: комп'ютерну діагностику і МРТ, рентген шийного відділу черепа зі спеціальними функціональними пробами, реоенцефалографію та ультразвукове дослідження судин голови (УЗДГ). Стан м’язів визначають пальпацією.

Як лікується головний біль напруги?

Головний біль напруги є одним із багатьох видів головного болю. Спочатку фахівець має точно встановити діагноз. Лікування залежить від інтенсивності болю та частоти приступів. Зазвичай лікар може призначити не тільки медикаментозне лікування - важливо зняти причину. При періодичному болю лікар може призначити масаж, комплекс вправ та голкорефлексотерапію. Для зняття напруги з м’язів додатково можна відвідувати заняття з йоги. При постійному стресі та перенапружені лікар може рекомендувати змінити спосіб життя, виконувати спеціальну дихальну гімнастику, приймати теплі ванни та більше часу проводити на свіжому повітрі.

Якщо головний біль супроводжується безсонням та втратою апетиту – призначають снодійні та вітаміни для покращення самопочуття. Можуть застосовуватися правильно підібрані протибольові та заспокійливі препарати.

Для того, щоб правильно підібрати лікування, лікарю необхідно врахувати багато факторів, в чому допоможе щоденник головного болю.

Записатися на консультацію до фахівця або дізнатися більше інформації можна за телефоном 0800305860, на сайті https://vidnovlennya.center/ або безпосередньо у новому корпусі клініці «Відновлення» за адресою м. Житомир, вул. Грушевського 5-В (праворуч від ТЦ «Олді»).

Сайт медичного центру: https://vidnovlennya.center/
Сторінка у FB: https://www.facebook.com/Vidnovlennia

«Відновлення» – клініка, де лікують причини, а не симптоми!

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МЦ "Відновлення" Відновлення медичний центр головний біль 
Матеріали по темі