Місто

У Житомирі затвердили Програму підтримки ветеранів війни та розповіли з чим вони найчастіше звертаються

29 July 2024, 16:19

Житомирський виконавчий комітет 29 липня погодив міську Програму підтримки ветеранів війни на 2024-2026 роки.

Мета програми – це надання всебічної та ефективної підтримки особам, які брали участь у військових діях, для полегшення їхнього повернення до цивільного життя.

«Це програма для їх соціального захисту, підтримки, перенавчання. Тобто те, що допоможе сьогодні ветерану повернутися з військової кар'єри в цивільне життя. Програма передбачає, як психологічну реабілітацію, так і медичну реабілітацію, зубопротезування та лікування зубів, відпочинок для дітей захисників, які загинули. Також там є така допомога: проїзд безплатний по місту, комунальна оплата, там допомога від міської ради 50%», – розповідає начальник управління у справах ветеранів війни Житомирської міської ради Андрій Забігайло.

Наразі для реалізації програми коштів з бюджету не просять, говорить Андрій Забігайло. Проте вже є певні розрахунки, які представлять згодом, зокрема, для надання грантів ветеранам.

«Ми будемо захищати кошти, щоб можна було для наших ветеранів отримувати грантову допомогу на розвиток їхнього громадської діяльності або бізнесу. Будемо пропонувати, щоб розпочати декілька грантів на суми від 200 тисяч гривень», – говорить Андрій Забігайло.

Начальник профільного управління розповідає, з якими питаннями найчастіше до них звертаються самі ветерани, або їх рідні.

«Найчастіше – це житло. Сьогодні у нас є державна програма, постанова №719, 280 та 214 про забезпечення компенсації на закупівлю житла. Кожен ветеран, який приходить, маючи I або II групу інвалідності, у них дуже багато питань і вони хочуть стати на квартирний облік, щоб потім в майбутньому отримати цю компенсацію. Далі дуже часто ставлять питання щодо санаторно-курортного відпочинку, тому що повертаються і хочуть десь психологічно розвантажитися, відпочити. Також запитують про відпочинок для дітей. Це також часто тому що батьки служать, а діти знаходяться постійно вдома. Також матеріальне забезпечення їхнє, можливо, якась допомога матеріальна від міста», – розповідає начальник управління у справах ветеранів війни Житомирської міської ради Андрій Забігайло.

В управлінні зазначають, що ветерани можуть телефонувати або приходити до них з будь-яких питань, зокрема: встановлення статусу особи з інвалідністю, внаслідок війни, отримання матеріальної допомоги від міста, або за юридичною консультацією.

Телефон: 098 658 60 65

Як повідомляв Житомир.info, з серпня 2023 року у Житомирі працює управління у справах ветеранів війни, начальник його розповідав з яких питань звертаються захисники та чим їм допомагають. З 15 липня 2024 року у Житомирській громаді запрацює служба «Телефонна ветеранська лінія».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ветеран виконком Забігайло Програму підтримки ветеранів війни  
Матеріали по темі