Місто

Як у Житомирській області військовозобов'язані проходять ВЛК: черги до лікарів та обмежені терміни

2 August 2024, 15:54

Військовозобов'язані, які оновили свої дані отримують направлення на проходження військово-лікарської комісії. Аби відвідати всіх необхідних лікарів та отримати висновок голови ВЛК надається 14 діб. Про це розповідають у Житомирському обласному ТЦК та СП.

«Взагалі не всі, хто оновив облікові дані отримали направлення на ВЛК, це зовсім не так. Людей, які мали право на відстрочку або там інші причини через, які не підлягають призову на військову службу, їх не відправляли на ВЛК. Ті люди, яких направили на ВЛК, вони проходять у цивільних медичних закладах. Згідно з наказом міністра оборони № 420 є зміна в цьому році, а саме встановлений термін проходження медичного огляду військово-лікарської комісії – не повинен перевищити 14 діб. У зв'язку з тим, що термін придатності «обмежено придатний», або «непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час» скасовано, то цим категорії осіб мають пройти до 4 лютого 2025 року повторний медичний огляд, щоб визначити ступінь придатності до військової служби», – говорить начальник військового обліку, бронювання та впровадження єдиного державного реєстру військовозобов'язаних Житомирського обласного ТЦК та СП Віктор Полторакін.

Це черга на проходження ВЛК. Люди розповідають, що доводиться приходити ще до відкриття лікарні, аби потрапити до спеціаліста. Деякі вже майже місяць намагаюсь відвідати необхідних лікарів.

«Самого ранку приходиш на 5:00 і дуже довго очікування. Постійні черги, постійно пишеться на листочках. На вході один список, тут інший список, потім живу черга. Це незручно. Нехай би зробили офіційний список на реєстратурі, де вказаний час та дату, або онлайн запис, як до лікарів. Це було б найкраще з усього. Я оновив дані, так само відвідував ТЦК, де дали направлення на проходження ВЛК, тому що я був я був знятий з обліку. На даний час я вже отримав відстрочку. Але для того, щоб все правильно показувалося в «Шлях» потрібно ще пройти ВЛК, тому що старе приписне недійсне», – ділиться Ілля.

«Я з 18 числа (ред. липня) проходжу комісію. Як думаєте, це довго? Довго. І якщо записатися до голови з пройденим листом, це орієнтовно на 12 число (ред. серпня). Я був обмежено придатним, у мене був висновок про це, то я прийшов одразу з усіма папірцями. Нам казали, що є 7 діб, але коли прийшли попередити нам сказали йти звідси, йти проходити. Я питав чи в розшук не подадуть, то сказали, що не подадуть, якщо надто багато часу не пройде. То маю надію, що туди не потраплю», – говорить Юрій.

Дехто приходить з дружинами, аби завчасно зайняти чергу.

«Ми вже четвертий тиждень ходимо з чоловіком приходити комісії. Записувалися о 5 ранку, о 6 ранку, о 7 ранку. Вчора прийшли, нас взагалі не попередили, що приймати не будуть. З роботи відпрошуємося, скоро тут будемо жити. Він був знятий з обліку і треба повторно пройти комісію. Якісь електронні записи, щоб записався на час і пішов, і тоді не було б цих черг», – Ольга.

Через таке навантаження, голова ВЛК не змогла прокоментувати ситуацію, але зазначила, що лікарі працюють без перерви.

В Житомирському обласному ТЦК та СП говорять, що ті, хто ухиляється від про проходження ВЛК можуть отримати штраф, аби такого не було потрібно повідомляти, чому не встигли пройти комісію.

«Я думаю, що вона має звернутися в першу чергу до секретаря медичної комісії, або повідомити ТЦК та СП чи міський ТЦК про те, що з певних причин вона не може встигнути пройти медичний огляд, але надати якісь підтвердження документи або дані про це», – говорить начальник військового обліку, бронювання та впровадження єдиного державного реєстру військовозобов'язаних Житомирського обласного ТЦК та СП Віктор Полторакін.

Ми запитали, чи надходять скарги від людей.

«Як правило скарги, або побажання про покращення роботи надходили у зв’язку із збільшенням пропускної спроможності ТЦК та СП під час періоду уточнення облікових даних. Або незгода осіб з рішенням ВЛК. Хочу нагадати, якщо людина не згодна з рішенням військово-лікарської комісії при районних ТЦК та СП, то вона має право у встановленому порядку оскаржити це рішення до обласного ТЦК та СП. Якщо людина не згодна з рішенням військово-лікарської комісії обласного ТЦК та СП, вона має право оскаржити його до регіональної, центральної військово-лікарської комісії ЗСУ. Випадки звернення щодо оскарження дій були, це не масові випадки, але трапляються», – говорить начальник військового обліку, бронювання та впровадження єдиного державного реєстру військовозобов'язаних Житомирського обласного ТЦК та СП Віктор Полторакін.

Нагадаємо, 10 липня Житомирський обласний ТЦК та СП закликав не утворювати черги, зокрема, в ЦНАПах, і оновлювати дані військовозобов'язаного через застосунок Резерв+.

Як повідомляв Житомир.info, за новим законом про мобілізацію, який набрав чинності 18 травня, всі особи віком від 18 до 60 років мають оновити свої військово-облікові дані впродовж 60 днів – до 16 липня 2024 року (включно). 17 травня 2024 року Житомирський обласний ТЦК та СП інформував, що на Житомирщині ЦНАПи будуть готові приймати військовозобов’язаних для оновлення даних з 18 травня. Цього ж дня пресслужба Міністерства оборони повідомила про те, що Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів.

Верховна рада 9 травня 2024 року проголосувала за внесення змін в Кримінальний кодекс та Кодекс про адміністративні правопорушення, якими передбачено, що за порушення правил військового обліку в особливий період встановлюються штрафи від 17 до 25,5 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: військовозобов'язаний оновлення даних мобілізація медкомісія ВЛК ТЦК та СП Полторакін 
Матеріали по темі