Місто

Як отримати грант та історії ветеранів, які розпочали власний бізнес у Житомирі

5 August 2024, 16:45

Кожному військовослужбовцю при поверненні у цивільне життя надважлива соціалізації та самореалізації. Одним з таких варіантів є відкриття власної справи.

Журналісти Житомир.info поспілкувалися з двома захисниками, які наважилися започаткувати бізнес у Житомирі.

Ярослав у 2015 році переїхав з Донеччини. Згодом пішов боронити країну. За станом здоров’я звільнився з військової служби. За словами чоловіка, давно хотів розпочати власну справу, тож при нагоді вирішив взяти грант.

«Я скористався єРобота, тому що на той момент мене все влаштовувало, це досить не складно, все пройшло достатньо швидко. Закупівля обладнання – це було саме основне. Але, якщо так зауважити, то 250 тисяч, хто хоче на ці гроші почати прямо з нуля і не маючи нічого, то я б не рекомендував. Тому що це ті гроші, які вам допоможуть доробити те, на що вам не вистачає. Тому що витрат набагато більше, навіть якщо ви започатковуєте якусь маленьку кав’ярню», - каже ветеран російсько-української війни Ярослав Прудніков.

Ярослав каже, що його консультували та допомагали з розробкою бізнес-плану.

«За умовами грантової програми – це два робочих місця. На жаль, серед побратимів досі залишається більша частина служити. Або ті, хто повернувся додому, вертаються на старі роботи. А так шукаємо молодих людей, які готові працювати. Таких особливих цінностей немає, просто робили упор на те, щоб їжа була максимально смачною, максимально якісною, з якісних продуктів», - каже ветеран російсько-української війни Ярослав Прудніков.

Нині Ярослав продовжує допомагати країні, адже займається розмінуванням деокупованих територій. Підтримати чоловіка можна завітавши до «Міністерства Кебабу», що на вулиці Вітрука, 20.

А це кав’ярня Мухомор на Великій Бердичівській, 18. Цей заклад також відкрив ветеран.

Валентин боронив нашу країну з 2014 року в складі сил спеціальних операцій ССО 95 десантно-штурмової бригади. А нині є командиром групи з гуманітарного розмінування.

Будучи у цивільному житті, чоловік довго не знав чим себе зайняти. Ідея розпочати власну справу вийшла доволі спонтанною, і саме тоді Валентин вирішив скористатись грантом.

«Ідея виникла: мені дуже багато хороших друзів підказали. Ми зібрали кращу команду барист. Я в цьому проєкті багато чого вклав і вирішив взяти державний грант. І взяв через Дію грант, захистив його, підготував зі своєї командою все до цього гранта. Зробити так, щоб наблизити його виграш. І все вийшло гарно», - говорить ветеран російсько-української війни Валентин Кузьмінчук.

Кавʼярня має свою родзинку: тут продають каву, солодощі з грибами. Валентин каже, що саме така продукція допомагає подолати посттравматичний стресовий розлад.

«Особливо максимально була концепція, щоб зробити домашній затишок в цій кав'ярні. Концепція була, щоб була грибна кава, нова продукція, цукерки з мухомором, чаї з мухомором, мікродозинг з грибами. Ми закуповуємо, в кого ми купуємо, є ліцензії на це виготовлення, і ми їх просто продаємо. Є такий синдром ПТСР у військових, він в мене також був. Коли ти вже цивільний, ти стаєш дуже нервовий, багато хто дратує, і я вичитав таку штуку, як мікродозинг мухоморами, що вони заспокійливі, приводять твою нервову систему в порядок, твій розум. Я спробував це, воно пішло, і в мене виникла така ідея, чому це не зробити для людей, які мало це знають, і для військових, ветеранів», - розповідає ветеран російсько-української війни Валентин Кузьмінчук.

Як ветерани можуть отримати кошти на власну справу, розповіли в міській раді.

«Наразі грант для ветеранів – це грант власна справа від центру зайнятості. Є три можливості отримати ці гранти: перша – для ветерана – це грант на 250 тисяч гривень. Друга – грант для другого з подружжя, тобто дружина або чоловік ветерана чи ветеранки має право отримати до 500 тисяч гривень. Також третій варіант – це отримання до 1 мільйона гривень. Його може отримати ветеран або ветеранка, які вже займаються бізнесом понад три роки. Всім рекомендую підписатися на сайт «Український ветеранський фонд». Там є досить чітко розписані різні гранти, тому що я вважаю, перед тим, як написати грант, людина повинна навчитися ведення підприємницької діяльності», - каже заступник Житомирського міського голови Олег Смаль.

6 серпня о 16:00 український ветеранський фонд проведе вебінар про те, як відкрити власну справу. Зареєструватись на онлайн зустріч можна за посиланням.

Нагадаємо, 7 березня Міністерство у справах ветеранів України інформували, що ветерани, їхні рідні та члени сімей загиблих можуть отримати грант від 500 тис. грн до 1,5 млн грн на власний бізнес.

Як повідомляв Житомир.info 31 січня 2024 року Житомирська обласна служба зайнятості повідомила про те, як жителі області можуть отримати гранти на бізнес за двома державними програмами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бізнес грант ветеран єРобота ФОП підприємець військовий кав'ярня  
Матеріали по темі