Місто

В центрі Житомира працює безоплатний лабіринт, де можна перевірити свої знання в медіапросторі

12 August 2024, 09:39

У Житомирі працює лабіринт медіаграмотності, який складається з 12 кімнат та має різні форми інформаційних викривлень й фейкові новини.

Про це 11 серпня повідомила пресслужба Житомирської міської ради.

«Тут — різні форми інформаційних викривлень, фейкових новин та реальні приклади маніпуляцій у ЗМІ. Кожна з 12-ти кімнат — це певний аспект медіасвіту: інформаційний шум, клікбейт, маніпуляції, пропаганда, тролі та боти, стереотипи та популізм», - йдеться у повідомленні.

Такий інтерактивний простір допомагає краще орієнтуватися в інформаційних потоках. Плюс до цього сприяє формуванню критичного мислення.

«Цей лабіринт надзвичайно цікавий та корисний сьогодні. Адже важливо, щоб молодь і наші діти обережно ставилися до інформації, яку споживають», — ділиться враженнями від лабіринту Марина Кухар, яка разом із семирічною донечкою Златою взаємодіють з його елементами.

На одній із локацій вони спочатку бачить на дошці твердження: «Україна в останні роки впевнено зберігає місце в трійці світових лідерів з виробництва меду».

Піднявши це твердження догори, бачать правильну відповідь: це судження, а не факт. І пояснення, чому саме судження.

«Я думала, що це факт, виявляється — судження», — говорить пані Марина. Каже, побачила у лабіринті багато нового, хоча думала, що знає все. Поки їй вдається контролювати інформаційний простір своєї донечки в Інтернеті. Однак розуміє, що розвинути навички критичного мислення та інформаційної безпеки Злати дуже важливо.

Сьогодні у Житомирі відзначають День молоді, і лабіринт наповнений молодими людьми.

А ти хочеш зробити вклад у власний розвиток та безпеку інформаційного простору? Тоді гайда в лабіринт. Він працює до 18 серпня з 11: 00 до 21:00 на майданчику біля кінотеатру «Жовтень». Вхід безоплатний.

Лабіринт медіаграмотності «НЕ ВІРРР – ПЕРЕВІРРР» створено в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX.

Нагадаємо, у Житомирі на Новому бульварі 11 серпня організували заходи до Міжнародного дня молоді «Молодь єднає». Цього дня був перекритий рух по вул. Мала Бердичівська та бульварі Новому. Які заходи були у Житомирі до Дня молоді та що кажуть про це містяни, дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, 6 жовтня 2023 року відбувся національний проєкт з медіаграмотності «Фільтр» для школярів 5-11 класів, їхніх батьків та вчителів. Урок транслювався на телеканалі Суспільне Культура та на YouTube-каналі Перший.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: День молоді молодь міськрада медіаграмотність лабіринт 
Матеріали по темі