Місто

Яким новинним джерелам довіряють житомиряни та чи перевіряють правдивість інформації. Опитування

12 August 2024, 14:43

В центрі Житомира встановили лабіринт, де кожен охочий безоплатно може перевірити свою медіаграмотність. 12 серпня ми вирішили дізнатись в містян, де вони черпають новини, чи перевіряють їх достовірність та за якими ознаками розрізняють фейки від правди.

«Суспільне, СК1, тобто те, що пропонує, скажімо так, стрічка новин в інтернеті. Спеціально, якщо дивлюсь, то Портнікова, наприклад те, що стосується політики, Яніну Соколову, Сергія Стерненка – це основні джерела, яким я, власне, довіряю. Взагалі є спеціальні такі опції, за допомогою яких можна перевірити. Я з ними знайома, бо проходила там курсову підготовку, і можна перевірити, наприклад, по зображенню або інформація, яка повторюється. Це не означає, що я кожен допис перевіряю. Тобто на цей час, у мене є джерела, я слідкую за тим, як змінюються новини, як реагує аудиторія, які вони пишуть коментарі, відповідно довіряю. Оце, що я вам перерахувала, це якраз ті джерела, яким я довіряю. Фактично, це люди, яким я довіряю», - каже Мая.

«На платформі Тік-Ток, з телеграм-каналів. А якщо потрібно, то на телеканалах по телевізору. Думаю, більш ніде. Радіо зараз ми не слухаємо. Напевно, Житомир.інфо і Pzhytomyr. Ну це якщо саме про наш регіон, а так, напевно, взагалі лише ТСН. Мені здається, ніколи не перевіряла, але не знаю», - говорить Каріна.

«В основному це телеграм-канали, також трохи вирізок з телебачення, які я бачу в телеграм-каналах і на Ютубі. І в декількох випадках, коли мені цікавить якась конкретна новина, я шукаю цю інформацію в інтернеті, на новинних сайтах, типу ТСН і так далі. Також Житомир.інфо. Так, якщо інформація мене дуже сильно зацікавила, або я хочу більше розібратися в темі, починаю шукати цю саму тему на декількох джерелах, щоб зрівняти інформацію від одного і іншого автор і вибрати яка з них більш достовірна. По-перше, це перевірені канали інформації, по-друге, на тому ж сайті ТСН публікуються статті від багатьох авторів. Я передивляюсь ким є той автор, чи він, скажімо так, є працівником штату ТСН, чи він просто купив свою публікацію», - розповідає Ярослав.

Ще більше відповідей дивіться в сюжеті.

Нагадаємо, у Житомирі з 10 по 18 серпня працює лабіринт медіаграмотності, який складається з 12 кімнат та має різні форми інформаційних викривлень й фейкові новини.

Як повідомляв Житомир.info, 29 лютого 2024 року журналісти Житомир.info дізнавалися у житомиряни звідки вони дізнаються новини та яка тема їх найбільше цікавить.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: медіаграмотність новина інформація фейк опитування 
Матеріали по темі