Місто

Начальник управління житлового господарства розповів про ситуацію з вивезенням сміття з приватного сектору Житомира

15 August 2024, 12:17

Минулого тижня Житомир.info розповідав про ситуацію з вивезенням сміття біля приватного сектору на проспекті Незалежності у Житомирі: комунальники у п’ятницю, 2 серпня, вичистили сміттєвий майданчик, а в понеділок, 5 серпня, він вже був завалений великогабаритним сміттям.

За тиждень ситуація повторилася – в п’ятницю працівники приватного підприємства «КВЖРЕП №8» все прибрали, а до понеділка майданчик завалили мішками з будівельним сміттям (див. фото нижче).

Про ситуацію з вивезенням сміття з приватного сектору Житомира та покарання для порушників 15 серпня 2024 року Житомир.info розповів начальник управління житлового господарства Андрій Гуменюк.

- Яка ситуація з вивозом сміття з приватного сектору, який відсоток домоволодінь уклав договори?

- Сьогодні у нас існують як індивідуальні договори на вивезення побутових відходів, так і публічні договори. Житомир поділений на три території, які обслуговують три компанії: «Грін Бін», КАПТ-0628 та ПП «КВЖРЕП №8». У приватній забудові ми переважно відмовляємося від сміттєзбірних майданчиків, там де це можливо зробити, і переходимо на індивідуальні 120 літрові контейнери. Зараз вже близько 10 тисяч контейнерів по приватних житлових будинках Житомира роздані. Там, де немає можливості для цього – провулок завузький, щоб машина могла заїхати, або є вкраплення приватного сектору між багатоповерхівками – ми не можемо таким шляхом надавати послуги, там залишаються сміттєзбірні майданчики. Приватний сектор має укладати договір з перевізником і викидати свої побутові відходи на ці майданчики.

Фото Андрія Гуменюка

- Якщо такий договір не укладений?

- У нас є муніципальна інспекція, у якої є функція складання приписів та протоколів, за порушення правил благоустрою передбачена адміністративна відповідальність – штраф від 340 грн до 1360 грн. Якщо говорити конкретно про ситуацію на проспекті Незалежності, то я мав розмову з один з мешканців, який проводить ремонтні роботи, щодо негабаритного сміття. У нас є норма накопичення такого сміття – негабаритного, будівельного, але вона дуже маленька: передбачено, що людина раз на рік може викинути, умовно, один старий диван і шафу. Якщо ж людина робить ремонт і розбирає пів будинку, то у приватної компанії, яка надає послуги, є розцінки для цього. Людина може звернутися і замовити машину, яка вивезе все сміття, а вона за це розрахується. Так має бути.

- Штраф можуть застосувати лише якщо людину безпосередньо зловлять під час викидання цього сміття?

- Так. Але я започаткував собі таку рубрику «розпаковка»: наші житомиряни іноді залишають пакети зі сміттям у місцях, де цього робити не можна, а я їх іноді «розпаковую». Там трапляються, наприклад, конверти від «Нової пошти», де є адреса і ПІП, і я роблю цих людей відомими. Я не можу надати це як доказ муніципальній інспекції для накладання адмінштрафу, але кілька тисяч переглядів у Facebook може бути. Останній раз, коли я таке робив, на мене людина, яка не уклала до цього часу договір на вивіз ТПВ, написала заяву в поліцію, бо я взяв пакет зі сміттям і завіз на подвір’я власнику.

- Який відсоток приватних домоволодінь мають контейнери та уклали договори на вивіз сміття?

- Точної кількості домоволодінь ми не знаємо, але більше 50% в місті це зробили. Робота йде, вона планова, монотонна. Буквально сьогодні бачив гарну картину на вулиці Шевченка, коли вздовж дороги гарненько стоять індивідуальні контейнери.

- За контейнери треба платити чи всі компанії, які вивозять сміття, надають їх безплатно?

- Перевізники їх видають безплатно, але укладають договір відповідальності: після того, як вони виставили контейнер, за нього відповідає власник домоволодіння. У них є гарантійний термін, два чи три роки, після якого перевізник може його замінити.

Нагадаємо, відповідно до закону «Про житлово-комунальні послуги», укладання договору на вивіз твердих побутових відходів є обов’язковим для усіх юридичних та фізичних осіб.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 вересня 2022 року у Житомирі збільшили тарифи за вивезення сміття трьох надавачів відповідних послуг: ТОВ «Ґрін Бін Україна» – вартість зросла на 20%, КАТП-0628 – на 19,4%, ПП «КВЖРЕП №8» - на 15%. Перед цим представники перевізників твердих побутових відходів розповідали житомирським журналістам про роботу в умовах воєнного стану та необхідність корегування тарифів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сміття Гуменюк ТПВ приватний сектор  
Матеріали по темі