Місто

Влада Житомира показала хід будівництва житлового кварталу для ВПО, який зводять за понад 460 млн грн

16 August 2024, 14:51

У Житомирі триває активна фаза будівництва житлового кварталу, що реалізується за фінансової підтримки ЄС.

Про це 16 серпня повідомляє Житомирська міська рада.

«Будівельні крани, бетономішалки та десятки працівників – так виглядає будівельний майданчик за адресою провулок Червоний, 60, де зводяться багатоповерхівки для вимушених переселенців. Новий житловий комплекс, що складається з чотирьох багатоквартирних будинків, зводиться за грантові кошти в межах програми «Житло для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та відновлення звільнених міст в Україні», яка фінансується Європейським Союзом і реалізується під управлінням Північної екологічної фінансової корпорації НЕФКО.Загальна вартість проєкту становить 462 мільйони гривень», - йдеться в повідомленні.

Нині будівельники вже виконали великий обсяг робіт, зокрема завершили влаштування фундаментів під всі чотири будинки.

«На будинках вже ведеться цегляна кладка, влаштоване монолітне укриття для того, щоб люди могли ховатися під час повітряних тривог», — зазначив заступник начальника управління з виконання міжнародних проєктів Житомирської міської ради Олександр Заблоцький.

У міськраді зазначили, що такого укриття, яке будують на цьому об’єкті, нині немає у жодному житловому будинку Житомира.

«Тут одночасно зможуть розміститися 445 осіб. Укриття буде облаштоване з урахуванням потреб маломобільних груп населення, з інклюзивними санвузлами, приміщеннями для зберігання засобів індивідуального захисту, а також з помповою станцією для пожежогасіння. Воно матиме кілька виходів, включаючи аварійний, розташований на безпечній відстані від будівель. Крім того, укриття буде оснащене генератором, що забезпечить його роботу протягом не менше 48 годин у разі відключення електроенергії», - повідомляють у міськраді.

Нині на будівельному майданчику працює близько 40-50 осіб. Будівництво ведеться інтенсивними темпами, не зважаючи на виклики, пов’язані з широкомасштабною війною.

«Підрядник використовує дизельні генератори, щоб не зупиняти будівництво у випадку відключення електрики, а всі необхідні будівельні матеріали постачаються без затримок. Будівництво проходить поетапно, і зараз ключовим завданням є завершення зовнішніх робіт у теплий період. Звичайно, в літній час бажано виконати всі зовнішні роботи, щоб ми у зиму зайшли з максимально закритими будівлями. Це означає, що контур будівлі має бути завершений: коробки збудовані, дахи встановлені, вікна змонтовані. Після цього, у більш пізній осінній період, планується монтаж систем опалення, а вже взимку і навесні буде проводитись внутрішнє опорядження приміщень», - сказав Олександр Заблоцький.

Завдяки ефективному плануванню та організації процесу, будівництво йде без затримок у термінах.

Житловий комплекс, що будується, включає 116 квартир, з яких 28 однокімнатних, а 88 — двокімнатних.

Загальна площа житлових приміщень складає 6,6 тисячі квадратних метрів, а площа ділянки під забудову — 1,4 гектара.

«Планується, що в будинках проживатиме понад 400 осіб. Особливу увагу приділено інклюзивності житла: всі квартири на перших поверхах будуть пристосовані для маломобільних груп населення. Житловий комплекс стане прикладом сучасного та комфортного житла з урахуванням всіх потреб мешканців, включаючи зони відпочинку, дитячі майданчики та інші елементи благоустрою», - підсумовують у міськраді.

Нагадаємо, 12 січня Житомирська міська рада показала попередню візуалізацію багатоквартирного житлового комплексу на 116 квартир для ВПО за адресою провулок Червоний, 60. 5 червня будівельний майданчик показували представникам делегації німецького міста Дортмунд і один з її представників поділився досвідом будівництва садочків модульного типу у Німеччині та сказав, що Дортмунд може допомогти зі встановленням такого модуля у Житомирі. 7 червня депутати проголосували за затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на провулку Червоному та зміни її цільового призначення.

Як повідомляв Житомир.info, восени 2023 року Управління капітального будівництва Житомирської міської ради провело тендер на виконання робіт з проведення комунікацій, будівництва укриття та благоустрою території житлового багатоквартирного комплексу для проживання внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб на провулок Червоний, 60: очікувана вартість закупівлі була 60,88 млн грн, єдиним учасником і переможцем стало ТОВ «АртХаус», з яким 1 грудня 2023 року підписали договір на виконання робіт за 60,68 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВПО житло квартал Заблоцький провулок Червоний ЄС НЕФКО укриття  
Матеріали по темі