Місто

У Житомирі відкрили центр підтримки для переселенців «ЯМаріуполь»

16 August 2024, 15:31

У Житомирі 16 серпня відкрили центр підтримки для вимушених переселенців - «ЯМаріуполь». Саме тут вони зможуть отримати допомогу у розв'язанні юридичних, медичних, гуманітарних питань.

«Компенсація за зруйноване та пошкоджене майно у місті-герої Маріуполі - це важке питання, але закон вже проголосований, підписаний президентом України, закон №2923. Ми сьогодні чекаємо його впровадження. Відшкодування не буде так швидко, одразу говорю. Тобто відшкодування буде за рахунок тих заарештованих рахунків, які є сьогодні в Європі, у світі. Перші гроші, до речі, зайдуть у серпні в державу, півтора мільярда. І третій важливий напрямок, над яким ми сьогодні працюємо і, сподіваємося, що найближчим часом відповідний закон буде проголосований, важливість відкрити, дати доступ до нашого власного бюджету, який у нас є, ми його зберегли, не витрачали. І ці гроші ми хочемо спрямувати на такий важливий напрямок, як кредитування житла. Це “єОселя", державна програма. І, наприклад, для військових, для наших шановних маріупольців, ми хочемо зробити таку велику можливість. Можливість спрямована на те, щоб ми за вас цей неможливий перший внесок на рівні 20% робили», - повідомляє Маріупольський міський голова Вадим Бойченко.

Житомир став 20 містом, де відкрили центр підтримки - «ЯМаріуполь».

«Відбудувати місто завжди можна. Можна побудувати нові підприємства, відбудувати будинки, але найголовніше – зберегти людей, зберегти цей дух Маріуполя. У нас є недобудоване приміщення, там 36 квартир, можемо розглянути цей проєкт спільно для житла. Також у нас у вересні здаються перші 40 будинків соціального житла і там частина людей з Маріуполя теж отримують ці квартири. Десь в жовтні місяціще 16 будинків, у нас вже будуються по європейському проєкту будинки, вже четвертий поверх будується. Це також соціальне житло, отримують самі категорії людей числа ВПО і там вони будуть повністю з ремонтом, з меблями, з побутовою технікою», - розповідає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Одним із найважливіших питань, яке турбує переселенців – отримання житла.

«У Маріуполі – нічого і тут нічого. Думаю, що щось я придбаю. Найбільше треба житло.Те, що там дають, ходимо їсти, все це дуже добре, я навіть не очікувала, що таке можуть відкрити», - ділиться вимушена переселенка із Маріуполя Світлана.

«Уже півтора року, як ми переїхали. Мабуть, більше, щоб відчути, що ми ще потрібні Маріуполю, щоб про нас не забули, що ми ще маємо можливість повернутися до міста. Скоріше, більш такі емоційні, душевні, ніж фінансові. Звичайно, ми надіємося, що центр допоможе, можливо, з квартирним питанням. Можливо, все-таки будуть якісь соціальні проєкти, які будуть надавати, тому що житло наразі дуже дороге», - розповідає вимушена переселенка із Маріуполя Вікторія.

Центр підтримки «ЯМаріуполь» у Житомирі знаходиться за адресою вул. Перемоги, 1 та працює з понеділка по суботу з 08:00-18:00.

Нагадаємо, 16 серпня міська рада показала хід будівництва житлового кварталу для ВПО, який зводять на провулку Червоному у Житомирі. Комплекс матиме 4 чотириповерхові будинки на 116 квартир та сучасне укриття, яке зможе прихистити пів тисячі людей.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 5 липня 2024 року у Житомирській області проживали майже 58 тисяч внутрішньо переміщених осіб. З них 15,6 тисячі — це діти, 3,1 тисячі — особи з інвалідністю, а 370 — багатодітні родини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВПО Маріуполь переселенець війна Сухомлин  
Матеріали по темі