Місто

Перевізник через суд хоче зобов’язати владу Житомира компенсувати перевезення пільговиків у приватних маршрутках

22 August 2024, 13:15

Перевізник ПП «Шеріфф» звернувся до суду з позовом до виконавчого комітету Житомирської міської ради в особі Житомирської міської ради про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії.

Позов був поданий до Корольовського районного суду Житомира, але ухвалою від 13 серпня 2024 року переданий за підсудністю до Житомирського окружного адміністративного суду.

Причиною позову стали тимчасові договори на перевезення пасажирів, які не передбачають виплати компенсації за пільговиків. Перевізник вважає такі тимчасові договори нікчемними, бо вони не передбачені жодним законодавчим актом.

«Виконавчий комітет Житомирської міської ради як організатор пасажирських перевезень умісті Житомирі з січня 2022 року по теперішній час не провів жодного конкурсу з визначення автомобільного перевізника для організації пасажирських перевезень в місті, не уклав жодного договору про надання права на такі перевезення. ПП «Шеріфф» здійснює перевезення пасажирів за міськими автобусними маршрутами на підставі тимчасових договорів, які укладаються зі структурним підрозділом виконавчого комітету Житомирської міської ради Управлінням транспорту та зв`язку. На думку позивача, такі тимчасові договори є нікчемними, адже не передбачені жодним законодавчим актом. Управління транспорту та зв`язку Житомирської міської ради не наділене повноваженнями щодо виконання функцій організатора пасажирських перевезень. Аналіз діючих тимчасових договорів на перевезення пасажирів свідчить про їх дискримінаційний характер щодо перевізника, оскільки не містить зобов`язання організатора відшкодувати кошти за пільгове перевезення, тоді як ПП «Шеріфф» не може відмовити у перевезенні пасажирів пільгової категорії. 10 червня 2024 року ПП «Шеріфф» письмово звернулось до органу місцевого самоврядування щодо роз’яснень причин не проведення конкурсів на визначення перевізників для організації пасажирських перевезень у м. Житомирі та з пропозицією укласти додаткові угоди до діючих договорів, якими передбачити компенсаційні виплати за перевезення підприємством пасажирів пільгових категорій. Листом від 18 липня 2024 року виконавчий комітет Житомирської міської ради повідомив про відсутність підстав для укладення додаткових угод», - йдеться в ухвалі суду.

Скриншот з ухвали суду

За інформацією сайту Житомирської міської ради, ПП «Шеріфф» обслуговує більше третини міських автобусних маршрутів – сім з 18, а саме: №№8, 4, 18, 19, 19А, 30, 58.

Нагадаємо, 28 березня цього року на позачерговому засіданні міськвиконкому ухвалили рішення про подорожчання проїзду в громадському транспорті Житомира з 1 квітня 2024 року: оплата готівкою в електротранспорті та маршрутних автобусах зросла до 15 грн, банківською картою залишилася без змін, транспортною карткою – 8 грн у трамваях і тролейбусах і 13 грн в маршрутках.

Як повідомляв Житомир.info, 20 вересня 2021 року відбувся конкурс на визначення перевізників на міських автобусних маршрутах Житомира, 1 жовтня міськвиконком затвердив результати конкурсу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: перевізник суд транспорт пільговик Шеріфф маршрутка 
Матеріали по темі