Місто

Житомирська поліція чотири роки розслідує справу про технічно-несправний тролейбус, в якому під ногами чоловіка провалилася підлога

29 August 2024, 10:29

Днями до редакції Житомир.info звернувся житомирянин зі скаргою на те, що поліція за чотири роки не змогла завершити досудове розслідування у справі про випуск на лінію несправного тролейбуса, що призвело до травмування чоловіка.

За словами Володимира, подія трапилася 30 липня 2020 року якраз біля міської ради: у тролейбусі №2, який рухався по Великій Бердичівській, під ногами чоловіка провалився люк, в результаті чого він отримав травми ноги (див. фото нижче).

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 287 КК України (Випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів або інше порушення їх експлуатації) через місяць після події – 28 серпня 2020 року.

Покарання за ст. 287 ККУ – штраф від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 тис. грн) або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 5 років, або позбавлення волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з відповідальністю за технічний стан або експлуатацію транспортних засобів, на строк до трьох років або без такого.

В березні 2021 року Володимир звернувся до суду із заявою про відвід слідчого, який вів досудове розслідування.

«Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, 30.07.2020р. ОСОБА_3 вирушив із зупинки громадського транспорту «Старий Бульвар» на роботу, в сторону «Богунії» на тролейбусі за маршрутом №2, реєстраційний номер тролейбусу – 2244. Близько 15.20 год., під час руху тролейбусу між зупинками громадського транспорту «Старий бульвар» та «Майдан Корольова» під його, ОСОБА_3 ногою провалилася часть підлоги вищезгаданого тролейбусу разом з його ногою, в результаті чого він отримав тяжкі забої ноги. Прийшовши до тями, він відразу звернувся за телефоном 102 до органів національної поліції. Рух тролейбусу було зупинено, пасажири покинули транспорт. Паралельно була викликана карета швидкої медичної допомоги. В подальшому, на неодноразові звернення до слідчого, керівництва слідчого відділу щодо об`єктивного розгляду кримінального провадження позитивних результатів не дало. У зв`язку з чим ОСОБА_3 просить відвести слідчого ОСОБА_4 від здійснення кримінального провадження», - йдеться в ухвалі Богунського районного суду від 31 березня 2021 року.

Суд у задоволенні заяви потерпілого відмови, бо слідчий звільнився з поліції ще 31 січня 2021 року.

Ще одна ухвала Богунського районного суду по цій справі була 30 грудня 2021 року і стосувалася продовження строку досудового розслідування: слідчий просив продовжити ще на рік, але суд вирішив що вистачить шести місяців.

Скриншот з ухвали суду від 30.12.2021

Чоловік, який, за висновками експертизи, отримав у тролейбусі тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості, що призвело до тривалого розладу здоров’я, й досі чекає завершення досудового розслідування та передачі справи до суду. В липні цього року він звернувся до слідчого управління ГУНП у Житомирській області щодо неефективності досудового розслідування й отримав відповідь, що окремі службові особи слідчого відділу Житомирського райуправління поліції «до виконання своїх службових обов’язків віднеслись неналежно», призначене службове розслідування і винні будуть притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Скриншот з відповіді заступника начальника слідчого управління ГУНП

Як повідомляв Житомир.info, 1 червня 2021 року Богунський районний суд м. Житомира виніс вирок водійці тролейбуса №2, яка 14 червня 2019 року розпочала рух від зупинки «Ринок Хмільники», не зачинивши двері, і внаслідок цього один з пасажирів випав із салону на асфальт та отримав тяжкі травми, від яких помер: жінці призначили покарання у виді позбавлення волі на три роки з випробувальним строком на один рік, а з ТТУ стягнули 600 тисяч гривень моральної шкоди.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тролейбус травмування поліція  
Матеріали по темі