Місто

Десятки житомирських закладів долучилися до акції «Стіл пам’яті»

29 August 2024, 16:47

Вже другий рік в Україні 29 серпня, в День пам’яті загиблих захисників та захисниць України, проходить акція «Стіл пам’яті».

Акцію минулого року започаткувала Марія Грабар, вдова загиблого під Бахмутом Іллі Грабара. Про акцію жінка дізналася від знайомого американського військового: у США є День пам’яті, коли вшановують усіх полеглих за Батьківщину військових і вдома та в закладах громадського харчування сервірують столик для них.

«В цей день сотні кав’ярень, кафе та ресторанів по всій Україні зарезервували столи на честь полеглих героїв. Ці столи ніби чекають своїх найважливіших гостей, які ось-ось прийдуть… Марія з майбутнім чоловіком познайомилась теж в кафе, де вони тоді працювали офіціантами. За три дні до весілля Іллю відправили на передову, але вони все одно одружилися, під час відпустки військового. За кілька місяців після весілля Ілля загине на фронті під Бахмутом. Своє життя Марія присвячує пам’яті Іллі. Вона співзаснувала благодійний фонд його імені, щоб допомагати дітям, та стала ініціаторкою щорічної національної традиції – «Стіл пам’яті», - розповідає у своїй колонці на УП Олександр Білінський, співзасновник Агенції медійного росту «АБО», яка розвиває Платформу пам'яті Меморіал.

Минулого року до акції долучилися близько ста закладів, у 2024 році – понад 700, серед яких кілька десятків з Житомира. Всі заклади відображені на цій мапі.

Нагадаємо, у Житомирі 29 серпня, в День пам'яті захисників України вшановували загиблих воїнів на Смолянському військовому кладовищі, а на майдані Корольова відкрили «Алею Героїв».

Як повідомляв Житомир.info, 28 серпня 2024 року в житомирській обласній філармонії відбувся захід для родин захисників, які віддали своє життя за Україну.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: День пам'яті військовий загиблий заклад харчування стіл 
Матеріали по темі