Здоров'я

Мобільні аптеки розпочали роботу у Житомирській області

5 September 2024, 13:23

Аптеки «на колесах» забезпечують лікарськими засобами мешканців віддалених сіл, де відсутні стаціонарні аптеки, а доступ до необхідних медичних препаратів обмежений.

Житомирщина — десятий регіон країни, де розпочала свою роботу мобільна аптека, яка обслуговуватиме Олевську, Народницьку та Словечанську громади, охоплюючи 53 найвіддаленіших села області.

Про це 2 вересня повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

«Перший виїзд пересувного аптечного пункту від ДП «Укрвакцина» МОЗ України» відбувся 2 вересня 2024 року. У мобільних аптеках пацієнт може придбати лікарські засоби, які підлягають реімбурсації за урядовою програмою «Доступні ліки» безоплатно або з частковою доплатою. Програма дає право отримати ліки за рецептами особам, хворим на серцево-судинні захворювання, хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів, цукровий діабет II типу, цукровий діабет I типу, нецукровий діабет, хворобу Паркінсона, розлади поведінки і психіки, епілепсію, а також для забезпечення пацієнтів лікарськими засобами у посттрансплантаційному періоді та для лікування болю та надання паліативної допомоги» - йдеться в повідомленні.

Кожна спеціальна автівка обладнана необхідною матеріально-технічною базою, що забезпечує належний температурний режим та умови зберігання і транспортування медикаментів, повідомляє МОЗ.

ДП «Укрвакцина» МОЗ України» запущено механізм інформування мешканців громад через телеграм-канал t.me/TUT_apteka (або через пошук за назвою «Мобільна аптека ТУТ»). Додатково пацієнти можуть отримати інформацію про прибуття мобільного аптечного пункту від сімейного лікаря та органів місцевої влади, з керівниками яких погоджено маршрути. ДП «Укрвакцина» МОЗ України» реалізовує проєкт забезпечення функціонування мобільних аптечних пунктів у віддалених громадах визначених областей за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Нагадаємо, у межах гранту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» в Житомирі вже відбулося пілотне впровадження нових навчальних програм, що сприяло підвищенню цифрової компетентності понад 100 студентів-медиків та 170 медичних сестер.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: аптека МОЗ ліки 
Матеріали по темі