Культура

Полон, депортація та насильство: у Житомирі відкрили виставку «(Не)помітні історії»

5 September 2024, 14:34

Фотопроєкт «(Не)помітні історії» розповідає історії дев’яти людей, які пережили полон, депортацію, зазнали сексуального насильства, зумовленого війною, або були змушені залишити свої домівки на тимчасово окупованих територіях.

Про це 4 вересня повідомила Житомирська міська рада.

«На світлинах зображені найцінніші речі, які герої проєкту забрали з собою під час евакуації: ключі від квартири в Бердянську, книга з маріупольської бібліотеки, синьо-жовта стрічка, з якою герой пройшов полон у Херсоні, та інші» - йдеться в повідомленні.

Зокрема серед закарбованих у фотопроєкті речей — прикраси, які окупанти намагалися зірвати з дівчат на блокпосту, єдина сумка, яку жінці вдалося взяти з дому перед депортацією, записка від подруги, яка залишилася на окупованих територіях, та інші.

«Ми вирішили розмістити виставку в людному місці, де щодня буває багато мешканців та гостей нашого міста, тому що прагнемо, щоб її побачило якомога більше людей. Ці світлини відображають біль людей, які пройшли крізь страшні випробування. Місто щиро вдячне Фонду ООН у галузі народонаселення за можливість взяти участь у такому важливому проєкті», — розповіла директорка міського центру соціальних служб Ольга Юрченко.

Виставка працюватиме у Житомирі з 4 по 6 вересня у ТРЦ «Глобал UA».

Нагадаємо, у виставковій залі Житомирської обласної організації Національної спілки художників України експонується виставка картин «Світ напередодні», яка триває з 9 серпня до 15 вересня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виставка фотопроєкт Глобал Юрченко ВПО евакуація 
Матеріали по темі