Місто

Чому вуличні ліхтарі у Житомирі не вимикають та які витрати електроенергії на їх роботу

5 September 2024, 15:34

У соціальних мережах житомиряни почали скаржитися на те, що в будинках світло вимикають, проте вуличні ліхтарі працюють.

Директор КП «Міськсвітло» 5 вересня журналістам Житомир.info розповів, чому складається така ситуація.

«В Житомирі встановлено 140 шаф, за допомогою яких здійснюється дистанційне вмикання та вимикання зовнішнього освітлення. Якщо у нас здійснюються відключення електроенергії за графіками АТ «Житомиробленерго», то автоматично, де знаходиться підстанція, яка буде відключена, відключається й шафа. Тобто немає такого, що у людини немає світла, а наше світло горить, якщо шафа і підстанція знаходяться в одному місці. Є випадки, де відключається світло в мікрорайоні, а зовнішнє світло працює. Це через те, що наша шафа знаходиться в іншому районі, де світло ще по графіку не відключалось», – розповідає директор КП «Електричних мереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло» ЖМР Сергій Ковальчук.

За словами директора підприємства, однією з основних причин роботи вуличного освітлення є безпека містян.

«Зовнішнє освітлення ми повинні вмикати в місті через те, що від цього залежить безпека водіїв та пішоходів. Оскільки в перші дні війни було дуже багато скарг і надходжень звернень від патрульної поліції, що аварійна ситуація на дорогах погіршилась. Дуже багато ДТП і з пішоходами, і з транспортними засобами через те, що видимість одразу падає. Також, відсутність світла дає кримінальним елементам бажання десь щось поцупити, когось побити, пограбувати», – говорить директор КП «Електричних мереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло».

Директор КП «Міськсвітло» зазначив, за яким графіком та принципами працює вуличне освітлення.

«Всі шафи під'єднані до системи АСКОЕ, і здійснюється автоматичне вмикання-вимикання. Вмикання зараз здійснюється о 22:30, а о 05:39 вимикається. Коли вмикається світло, то першу годину освітлення здійснюється на 100%. З 23:00 години перемикається в нічний режим, тобто один світильник світить, два не світять. І рівень споживання одразу падає втричі. Світильники, де є потужність 50-60 кВт, о 23:00 вона падає через те, що ці світильники запрограмовані. Там є DC Dimming (ред. технологія, яка автоматично зменшує яскравість). І до 60% на світильнику в цю темну пору доби падає споживання», – зазначає Сергій Ковальчук.

Розповіли й про те, скільки витрачають електроенергії в вечірній та нічний час для освітлення міста.

«У 2019 році була заміна: розжарювальні натрієві лампи замінили на світлодіодні. З моменту заміни, це був травень, коли ми вже повністю замінили, рівень споживання електроенергії за рік зменшився вдвічі. Було 3,4 млн, а зараз 1,7-1,8 млн кВт. І на цей час у нас за 8 місяців споживання електроенергії 1 млн кВт. Споживання електроенергії на одній шафі складає 22 кВт в середньому, це на всю територію. На одній шафі може бути 200, 300, 500, 400 світильників, це все залежить від того, який мікрорайон», – розповідає директор КП «Електричних мереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло» ЖМР Сергій Ковальчук.

Нагадаємо, 26 червня 2024 року жителів Житомирської області попередили про дефіцит електроенергії взимку: відключать ліфти, електротранспорт та вуличне освітлення.

Як повідомляв Житомир.info, 7 червня 2024 року уряд ухвалив розпорядження про зменшення споживання електроенергії для всіх органів державної влади: відмовитися від використання кондиціонерів, зовнішнього освітлення будівель і прилеглої території, а місцеву владу закликав обмежити вуличне освітлення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: освітлення ліхтар електроенергія вуличне освтілення Міськсвітло Ковальчук електрика ліхтар лампочка  
Матеріали по темі