Місто

На комісії Житомирської міської ради обговорювали відповідь екологам щодо забруднення річки Тетерів стоками

6 September 2024, 15:36

Міська рада збирається підготувати відповідь на лист Державної екологічної інспекції Поліського округу щодо забруднення водних ресурсів комунальним підприємством «Житомирводоканал».

Про це говорили 5 вересня засіданні депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства Житомирської міської ради.

Про ситуацію та кількість аварій, які призвели до забруднення річки Тетерів доповідав директор водоканалу Роман Ілик.

«Ви знаєте, що «Житомирводоканал» побудований 125 років тому, багато мереж у нас побудовані 50, 60, 40 років тому і дійсно багато з них потребують реконструкції. Для довідки інформую, що з цих 24 аварій 18 аварій були на каналізаційних мережах – витоки в річку. На напірних каналізаційних колекторах в нас дуже велика аварія була два місяці тому, у липні під Чуднівським мостом. Ми там працювали близько 3 тижнів, не могли прочистити забитий водонапірний колектор, також було й в інших місцях. Три з них були пов’язані з перебоями в роботі очисних споруд та дві аварії були на КНС. Зазначу, що в липні було 73 випадки припинення водопостачання у зв’язку з відключеннями та переключеннями електроенергії, у серпні – 43 рази і зараз у вересні – кожен день і вечір у нас якісь КНС відключаються і переключаються, обленерго веде графіки і відключає нам об’єкти. Це також створює додаткову проблематику і навантаження на напірні каналізаційні колектори, тому що кожне відключення і включення – це додатковий гідроудар на систему», - пояснив Роман Ілик.

У наступні роки на водоканалі очікують на реконструкцію.

«Наше комунальне підприємство протягом останніх 5 років підготувало багато проєктно-кошторисної документації на ті об’єкти, які є вкрай аварійними, але, на жаль, у зв’язку з Covid-19, а потім з повномасштабним вторгненням рф, у міста немає коштів на виконання цих всіх робіт, на реконструкції. Ми очікуємо, можливо, наступного року, можливо, через рік після війни, коли можна буде робити ремонти, реконструкції наших мереж. Своєю чергою ми також ведемо роботу з Житомирською міською радою щодо покращення ситуації. Ви знаєте, що торік ми закінчили реконструкцію ГКНС, цього року передбачені кошти на 1000 мм напірній каналізаційний колектор від ГКНС до очисних споруд каналізації. Одна частина його буде робитись коштом Світового банку, по другій черзі зараз відбуваються процедури публічних закупівель за програмою єВідновлення – за кошти з державного бюджету і 20% ПДВ співфінансування з коштів міського бюджету», - повідомив директор водоканалу.

Також Роман Ілик розповів, що водоканал продовжує встановлювати на своїх об’єктах сонячні батареї.

«Монтуємо зараз 5 каналізаційних насосних станцій. Через тиждень підрядник має перейти на перший підйом. Думаю, завершать у жовтні», - сказав Роман Ілик.

Щодо ситуації із забрудненням річки стічними водами заступник мера Житомира Сергій Кондратюк навів приклад, як це питання розв’язали в одній з європейських країн.

«Я розумію екологічне законодавство, але й житомирський водоканал і всі мережі до нього побудовані дуже давно. Технологія не передбачала випарювання каналізаційних стоків невідомо куди. При пориві вони дійсно потрапляють стоками у річку. І це не тільки в місті Житомирі, це в усій Україні так. Разом з тим, ми були в Німеччині – там мережі побудовані з випусками назовні для того, щоб стоки, при перевищенні об’єму, впадали в річки Німеччини. І це вважається нормальним явищем. Тільки у нас вважається, що «Житомирводоканал» в усьому винний. У Німеччині за таке штрафи не передбачені, я запитував, а у нас – є. Вони вважають, що це природне явище і варіантів немає», - розповів Сергій Кондратюк.

Члени комісії інформацію Держекоінспекції взяли до відома і запропонували підготувати відповідь щодо стратегії дій.

«Я пропоную таке рішення ухвалити: водоканал разом з управлінням комунального господарства підготують відповідь щодо стратегії дій, умовно до 2030 року: що ми маємо робити з каналізацією, які труби міняти. І повідомити про це Державну екологічну інспекцію Поліського округу, щоб вона могла контролювати виконання цієї стратегії», - запропонував член комісії, депутат Ігор Скоропад.

Члени комісії цю пропозицію підтримали.

Наприкінці заступник мера Сергій Кондратюк зауважив, що крім водоканалу скиди в річку здійснює й «Агробудіндустрія».

«Є постійне питання скидів підприємства «Агробудіндустрія», але туди, на територію, не допускають ні нас (відділ екології міської ради – ред.), ні екологічну інспекцію Поліського округу для того, щоб вирішити питання скидів у річку Тетерів з «Агробудіндустрії». І це питання не вирішується, але ж простіше писати лист на комісію, щоб розглядала Житомирська міська рада», - обурювався заступник мера.

Нагадаємо, 2 вересня Житомирська окружна прокуратура внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про порушення правил охорони вод (водних об'єктів), що спричинило забруднення поверхневих вод та створило небезпеку здоров'ю людей і довкіллю (ч. 1 ст. 242 КК України): під час моніторингу інтернет-джерел прокурори встановили, що у лісовому масиві за межами с. Слобода-Селець, що на околиці Житомира, здійснюється несанкціонований скид стічних вод у р. Тетерів.

Як повідомляв Житомир.info, 1 серпня 2024 року пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу інформувала про те, що екологи відібрали проби з річки Тетерів біля околиць с. Слобода-Селець, де помітили скид стічних вод з різким запахом. Лабораторні дослідження підтвердили забруднення річки фекальними стоками і 7 серпня екоінспекція повідомила про направлення матеріалів по даному факту до ГУНП задля вжиття заходів відповідного реагування та встановлення винних осіб, а також лист до Станишівської територіальної громади для визначення балансової належності даної труби й ліквідації незаконних під'єднань до неї.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал стоки Тетерів еколог міськрада комісія Держекоінспекція забруднення річка Ілик Кондратюк Скоропад 
Матеріали по темі