Влада

З вересня у Житомирі працює громадська приймальня Омбудсмена: скільки людей звернулися та з якими питаннями

9 September 2024, 16:43

У Житомирі 1 вересня відкрилася громадська приймальня представника уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, який вже понад місяць працює на Житомирщині.

З якими питаннями найчастіше звертаються до нього та чим може допомогти – 9 вересня дізнавалися журналісти Житомир.info.

«Фактично отримано на представництво приблизно 20 звернень, з яких 18 права поновлені. Нині звернувся військовослужбовець з проблематикою. Він є колишнім військовослужбовцем та хоче отримати УБД. Він звертався вже куди можна, однак досі не вжито заходів для отримання УБД. Він звернувся до нас, щоб ми йому допомогли. Вивчивши документи та його звернення, ми звернулися до командира частини. Чекаємо відповіді, чому на даний час досі особа не отримала УБД», – розповідає представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Житомирській області Юрій Погодицький.

Представник Омбудсмена каже: якщо ви вважаєте, що ваші права були порушеними, то можете звернутися до нього.

«До нас можна звернутися з будь-яким питанням. У разі необхідності відкриємо провадження та будемо розбиратися більш детально щодо порушення прав людини у місті та регіоні. Найчастіше до нас звертаються з приводу інформаційних прав, доступу до публічної інформації на території нашої області, а саме територіальними громадами. Переважна кількість таких скарг – коли людина звертається з запитом до територіальної громади, просить надати інформацію про розмір заробітної плати, наприклад, керівництва міської ради або заступників, а їй відмовляють у зв'язку з тим, що на даний час воєнний стан. Звісно, такі відповіді є неприпустимими, і ми, як інституція, включаємо важелі впливу», – говорить представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Житомирській області Юрій Погодицький.


Представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини нагадує, що має право здійснювати перевірки без попереджень тим паче якщо отримають скарги від людей.

«Відповідно до Конституції України й закону України про уповноваженого, ми маємо право відвідувати будь-яку установу без попередження. Якщо діями вказаної установи порушуються права людей і до нас надійшло звернення, то ми повинні перевірити ті чи інші факти, викладені у звернення, які фактично вказують на її порушення. Нема різниці, чи це правоохоронний орган, чи центр комплектування, можемо і туди завітати, подивитися, як відбувається у них робота, чи насправді там невідповідні умови праці. З 30 липня по 9 вересня, ми здійснили вже 4 моніторингових візити до Бердичева та Коростишева. У Бердичеві ми перевірили спеціальну школу-інтернат та службу у справах дітей. За результатами направлено звіти, чекаємо їх виконання щодо усунення недоліків, теж саме в Коростишеві», – говорить регіональний представник омбудсмена у Житомирській області Юрій Погодицький.

Звернутися в громадську приймальню можна за адресою: Житомир, площа Польова, 6-а.

Нагадаємо, 15 серпня у Житомирі омбудсман України зустрівся з рідними військовополонених та представив нового регіонального уповноваженого області.

Як повідомляв Житомир.info, 14 червня 2024 року, Представники Омбудсмена виявили порушення прав людини у діяльності Житомирського районного суду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: омбудсмен Погодицький приймальня Представник уповноваженого Верховної Ради України права людини  
Матеріали по темі