Місто

Поки прокуратура домагалася заборони будівництва павільйону на Хлібній, депутат Житомирської міськради його збудував

10 September 2024, 11:35

Прокуратура у суді нарешті домоглася заборони на забудову земельної ділянки біля житомирського Житнього ринку – на вул. Хлібна, 16-а, але депутат міської ради Сергій Пидюра до того часу завершив будівництво.

Господарський суд Житомирської області ухвалою від 4 вересня 2024 року заборонив фізичній особі-підприємцю Пидюрі Сергію та іншим особам вчиняти дії, пов’язані із забудовою земельної ділянки на Хлібній.

Нагадаємо, заступник керівника Житомирської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Житомирської міської ради подав до суду позов щодо земельної ділянки на вул.Хлібна, 16-а, де відповідачем є фізична особа-підприємець Пидюра Сергій Михайлович – голова фракції «Батьківщина» в Житомирській міській раді. Ухвалою від 16 липня 2024 року Господарський суд Житомирської області задовольнив одну з двох заяв прокурора про забезпечення позову у справі про незаконне придбання та забудову депутатом Житомирської міської ради Сергієм Пидюрою земельної ділянки на вулиці Хлібній у Житомирі: наклав арешт на земельну ділянку, однак відмовив у задоволенні заяви про заборону вчиняти дії, пов`язані із забудовою.

Після цього будівельні роботи на Хлібній, 16-а активно продовжувалися і 2 вересня прокурор знову звернувся до суду.

«Обґрунтовуючи заяву про забезпечення позову від 02.09.2024 шляхом заборони відповідачу та іншим особам вчиняти дії, пов`язані із забудовою спірної земельної ділянки прокурор вказує, що здійснення на спірній земельній ділянці будівельних робіт призведе до створення нового об’єкту – двоповерхового приміщення побутового обслуговування площею 266,7 кв.м, тому у разі задоволення позову прокурора при подальшому здійсненні забудови буде істотно ускладнено виконання рішення суду щодо повернення земельної ділянки, так як необхідно буде забезпечити знесення капітального двоповерхового приміщення побутового обслуговування площею 266,7 кв.м. Крім того, у разі завершення будівництва (реконструкції), виникне необхідність в зміні позовних вимог (оскільки об`єктом самочинного будівництва буде уже приміщення побутового обслуговування), пред`явленні нових позовів щодо знесення таких об`єктів будівництва та приведення земельної ділянки у стан, придатний для її використання. Також прокурор вказує про виникнення нових обставин, що зумовили необхідність повторного звернення із заявою про забезпечення позову шляхом заборони вчиняти дії, пов`язані із забудовою земельної ділянки з кадастровим номером 1810136600:03:010:0004. Зазначає, що відповідно до протоколу огляду від 28.08.2024, незважаючи на накладений арешт на земельну ділянку, на даний час продовжують здійснюватися активні будівельні роботи, які наразі перебувають на завершальному етапі», - йдеться в ухвалі суду.

Скриншот з ухвали суду

Нижче фото будівництва павільйону на Хлібній, зроблені журналістом Житомир.info 12 серпня, та фото з Facebook-сторінки Житомир Urban News, оприлюднені 6 вересня.

Як повідомляв Житомир.info, 20 серпня 2018 року депутат Сергій Пидюра купив за 228 тис. грн у Чорноморець Інни Анатоліївни торговий павільйон у Житомирі площею 15,2 кв.м, через десять днів, 30 серпня, Пидюра подав клопотання про надання йому в оренду земельної ділянки на вул.Хлібна, 16-18, яку з 2013 року орендувала Чорноморець, і вже 27 вересня на сесії міської ради його колеги-депутати це клопотання задовольнили. 31 жовтня орендовану земельну ділянку оцінили, а 14 листопада Пидюра вніс за неї авансовий внесок в сумі 114 тис. 157 грн 15 коп. На сесії Житомирської міської ради 7 лютого 2019 року депутати дозволили своєму колезі з фракції ВО «Батьківщина» Сергію Пидюрі викупити земельну ділянку по вул.Хлібна, 16-18 площею 0,0296 га за 275 тис. 303 грн 68 коп.

На початку сесії Житомирської міської ради 21 грудня 2023 року мешканці будинку по вулиці Хлібній, 16 звернулися до депутатів міської ради щодо будівництва на ділянці біля Житнього ринку, яке веде голова фракції ВО «Батьківщина», депутат Сергій Пидюра, мер обіцяв після сесії створити комісію і запросив увійти до її складу депутатів із земельної комісії. 7 березня 2024 року робоча група, створена розпорядженням мера від 15 січня 2024 року з метою вивчення питання забудови земельної ділянки за адресою: м.Житомир, вул.Хлібна, 18-а, направила до Житомирської окружної прокуратури звернення щодо законності забудови на ділянці, яка належить депутату міської ради Сергію Пидюрі, та просила у разі необхідності звернутися з відповідним позовом в порядку представництва інтересів держави та територіальної громади до суду. В квітні прокуратура поінформувала про відкриття провадження за ст. 358 КК України (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) щодо забудови земельної ділянки на вул.Хлібна, 16-а.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вул.Хлібна земля Пидюра забудова земельна ділянка прокуратура суд павільйон  
Матеріали по темі