Місто

Як житомиряни можуть отримати кредит під 0% для того, щоб бути енергонезалежними

10 September 2024, 17:46

Через атаки росії на енергетичну інфраструктуру, важливим завданням стало підвищення енергонезалежності, тому Уряд запустив пільгові кредити для придбання альтернативних джерел енергії.

Як власники домогосподарств можуть отримати кредит під 0% та які умови діють – 10 вересня розповіли на пресконференції у Житомирській міській раді.

«На трьох об'єктах критичної інфраструктури Житомира встановлені та працюють сонячні панелі. Зараз відбувається робота ще на шістьох об'єктах. Ми розуміємо, що енергонезалежність Житомира напряму залежить від нас та всіх, хто над цим працює. Також ми розуміємо, що у місті є майже 300 тисяч господарств, і енергетична незалежність – це не просто обов'язковий аспект для містян, Житомира, а фактор виживання для міста та жителів в цих умовах, яких ми сьогодні опинилися», – каже заступник Житомирського міського голови Сергій Кондратюк.

Такі пільгові кредити можна отримати в усіх державних банках та деяких банках-партнерах. Які умови діють, розповідають представники «Ощадбанку».

«Державна програма передбачає кредитування в розмірі від 100 до 480 тисяч гривень на термін від 1 до 10 років під відсоткову ставку 0% річних. При оформленні клієнти витрачають комісію в розмірі 1,5% від суми кредиту. Погашення кредиту здійснюється щомісячно рівними частинами», – розповідає заступник начальника Житомирського обласного управління АТ «Ощадбанк» Микола Шульга.

В рамках державної програми потрібно придбати й встановити комплект гібридної системи електропостачання. Дана програма не поширюється на використання за зеленим тарифом. Крім того, є ще деякі обмеження.

«Інвертори, які не можуть працювати в автономному та синхронному режимі з зовнішньою мережею, не кредитуються. Друга група вимог – це вимоги до самого позичальника. Є вимоги по віку – це від 21 до 65 років. Ми кредитуємо клієнтів, які офіційно працевлаштовані, фізичних осіб підприємців, пенсіонерів, будь-кого, хто є власником будинку. Також є обмеження по доходу сім'ї. Максимальний дохід сім'ї може бути 154 тисячі гривень на місяць, якщо хтось отримає більше, тоді по державній програмі ми таку людину прокредитувати не зможемо. Є вимоги до самих будинків, в яких можна встановлювати сонячні панелі по державній програмі. Людина, яка бере в нас кредит, має бути власником або співвласником будинку. Особовий рахунок абонента електромереж має бути зареєстрований за позичальником члена сім'ї позичальника. Сам будинок не повинен перевищувати по площі 250 квадратних метрів, це максимальна площа будинку, яка потрапляє під державну програму. В нас немає статистики по інших державних банках, але якщо в Україні було видано близько 50 кредитів, то в Житомирі ми видали 3 кредити», – говорить заступник начальника Житомирського обласного управління АТ «Ощадбанк» Микола Шульга.

Для того, щоб отримати кредит, потрібно звернутися до банку з відповідним пакетом документів.

Нагадаємо, у Житомирі 16 липня презентували нову програму, направлену на зменшення споживання енергетичних ресурсів та збільшення частки енергії, виробленої з відновлюваних джерел. З 20 липня починала працювати програма доступних кредитів для ОСББ та ЖБК на купівлю та встановлення енергообладнання.

Як повідомляв Житомир.info, станом на початок серпня 2024 року КП «Житомирводоканал» лідирувало на «Прозорро» за закупівлями сонячних електростанцій: від початку року підприємство підписало контракти для встановлення СЕС на своїх об’єктах на 55,7 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: енрегозбереження кредит Кондратюк банк сонячні панелі енергоефективність Ощадбанк Шульга 
Матеріали по темі