Влада

За підполковника, якому підлеглі будували будинок в селі Житомирської області, внесли 671,6 тис. грн застави, суд відсторонив його від посади

12 September 2024, 13:20

Суд задовольнив клопотання старшого слідчого Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, погоджене прокурором Житомирської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону, про відсторонення від посади підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 426-1 КК України (Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень) від посади командира військової частини (начальника 90-ї артилерійської бази боєприпасів оперативного командування «Захід»).

Відповідна ухвала Корольовського районного суду м.Житомира від 4 вересня 2024 року оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

З 5 серпня на час проведення службового розслідування підполковника усунули від виконання обов’язків командира військової частини, але термін усунення закінчився, тому в органу досудового розслідування виникла необхідність у поданні клопотання про відсторонення підозрюваного від займаної посади.

Суд клопотання слідчого задовольнив – підозрюваний відсторонений від посади командира військової частини до 5 жовтня 2024 року включно.

Скриншот з ухвали суду

Справа стосується залучення командиром частини підлеглих йому військовослужбовців до проведення робіт з будівництва власного приватного будинку та магазину. Трьом військовослужбовцям, які були залучені до будівельних робіт, командир частини ще й півтора року (з 01.01.2023 по червень 2024 року включно) виписував премії «за їх особистий внесок у загальні результати служби».

Скриншот з ухвали суду

Нагадаємо, 5 серпня цього року командира частина затримали і цього ж дня йому повідомили про підозру за ч. 5 ст. 426-1 КК України, де передбачене покарання – позбавлення волі на строк від 8 до 12 років. 7 серпня Богунський районний суд м. Житомира обрав запобіжний захід підозрюваному – тримання під вартою з можливістю утримання на гауптвахті та альтернативою внесення застави 671 тис. 600 грн. Заставу внесли і 9 серпня підполковника звільнили з-під варти.

В матеріалах суду є інформація, що заставу вносили троє людей, зокрема, 300 тис. грн – капелан військової частини, командиром якої є підозрюваний. Зазначена ухвала від 29 серпня стосувалася клопотання прокурора про вилучення внесеної застави в дохід держави та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Підставою стало те, що після звільнення з під варти підозрюваний всупереч забороні спілкувався з військовослужбовцями своєї частини. Втім всі опитані судом свідки запевнили, що підполковник просто зайшов поїсти у кафе своєї дружини. Суд клопотання про вилучення застави і обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою не задовольнив.

Скриншот з ухвали суду

Як повідомляв Житомир.info, 5 серпня 2024 правоохоронці провели низку обшуків за місцем служби 45-річного командира військової частини, проживання та в приміщеннях, де відбувалися ремонтні роботи: на місці ремонту виявили трьох військовослужбовців, які в цей час мали проходити службу у військовій частині, а під час обшуків у командира вилучили понад півмільйона гривень готівкою, походження яких встановлюється.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд відсторонення військова частина перевищення влади командир будівництво застава запобіжний захід 
Матеріали по темі