Культура

Що читають житомиряни та який формат книги обирають

18 September 2024, 14:26

18 вересня у світі відзначається Міжнародний день читання електронних книг. Ми вирішили дізнатись, які книжки люблять читати житомиряни та якому формату надають перевагу.

«Ви знаєте, колись дуже любила читати в друкованому форматі, а зараз не вистачає часу, тому читаю більше в електронному. Не вистачає часу, також це зручніше. Хоча вважаю, що краще книга повинна бути друкованою. Я дуже багато раніше читала, а зараз, на жаль, ні. Колись мені дуже сподобалась книга «Граф Монте Крісто», – говорить Неля.

«В «живому» форматі, тому що від формату PDF очі дуже болять. Зараз я дочитала книгу Володимира Станчишина «Стіни в моїй голові». У цій книзі розповідається про проблеми, а не про їхнє вирішення» – каже Анна.

«Я читаю книги в електронному форматі, тому що я не такий багатий, щоб постійно купувати книгу фізично, яка може коштувати близько 250 грн. Я навчився читати з телефону, і мені так зручніше. Я можу дуже швидко знайти саме ту книгу, яку хотів, можу читати в маршрутці, на природі. Зараз читаю книгу, яку можна вважати бестселером – «Я, Побєда і Берлін», автором якої є Кузьма Скрябін. Це книжка про студента, який імпульсивно купив собі автомобіль і поїхав на ньому зі своїми дуркуватими друзями до Берліну, там розповідається про їхні пригоди. Раджу прочитати цю книгу, я майже дочитав її та вона мені дуже сподобалась. Читаючи книгу, я опинився саме в тій ситуації та прожив емоції, які хотів передати автор», – розповідає Євгеній.

«Я читаю і в електронному, і в друкованому форматах, не можу обрати насправді. Я нещодавно теж прочитала про, скажімо так, табуйовану у нас тему – це книга «Як хоче жінка». Власне, не пам'ятаю автора, але це американський практикуючий сексолог і психотерапевт. Я вважаю, що її повинна прочитати кожна жінка насправді, та й не тільки жінка», – говорить Оксана.

«В паперовому, щоб книгу відчути, погортати сторінки, відчути її запах. Я пробувала читати в електронному, але ні. Річ у тім, що я багато працюю за комп'ютером по роботі й просто читання книг з якихось екранів сприймаю як роботу, це не відпочинок. А коли ти книгу відчуваєш, гортаєш, це зовсім інша справа. Я зараз читаю важку книгу – це книга Івана Багряного «Сад Гетсиманський». Читаю дуже повільно, бо такі книжки читаються не швидко, але я не покину, хочу дочитати. Дуже сподобалася з того, що цього року прочитала, книга Анастасії Ливкової «За Перекопом є земля». Також дуже хороша, трохи сльозлива. Розряджає від реалії книга Олени Пшеничної «Там, де заходить сонце». Вона про будинок для літніх людей, але там не таке класичне розуміння, як нам показують по телебачення, там про долі людей, і також тема війни присутня», – ділиться Ірина.

Також ми завітали до однієї з місцевих книгарень, щоб дізнатися, які саме книги житомиряни купують найчастіше.

«Друковані книги, вони актуальніші за електронні. По-перше, людям хочеться трошки відпочити від моніторів, від телефону, від комп'ютера. По-друге, їх зручно взяти з собою в дорогу кудись. У нас постійно в подорож беруть, або у відпустки. Ну і під час відключення електроенергії електронну книгу не довго почитаєш. Найпопулярніші книги? Ну ось вийшов фільм по книзі Колінн Гувер «Поки не якщо кохаєш», тому її книги знов супер популярні. Також у нас ще популярна психологія, Станчишин дуже популярний як автор, а саме його книги «Стіни в моїй голові» та «Для стосунків потрібні двоє». А з детективів у нас або «Хімія смерті», або «Хірург» найпопулярніші. У нас немає в продажі російської літератури. Її час від часу питають, але спокійно людям показуєте аналог, або цю ж книгу українською і вони її купують», – розповідає адміністраторка книжкового магазину Олена.

Читання книг допомагає заспокоїтися та зняти емоційне навантаження, що в наш час дуже важливо.

Які книги житомиряни читали під час війни дивіться у відеосюжеті від 8 грудня 2023 року.

Нагадаємо, у Житомирі пройде книжковий форум «Відсіч. Без бар'єрів», який триватиме три дні, з 20 по 22 вересня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: книга книгарня електронна книга опитування  
Матеріали по темі