Місто

За рівнем погіршення якості повітря Житомир посів третє місце по України

20 September 2024, 11:41

Уночі 20 вересня в Житомирі погіршилася якість повітря. Про це свідчать дані інтерактивної мапи станцій оцінювання якості повітря, які розташовані в обласному центрі. Станом на 11.00 год деякі мікрорайони міста були в диму, а у повітрі відчувався запах смогу.

Зазначимо, що якість повітря почала погіршуватися приблизно о 02.00 год ночі й до 11.30 год 20 вересня.

Зокрема, Станція №36, яка розміщена у середмісті Житомира на вулиці Театральній, фіксувала показник 152. При рівні 150 і вище радять відмовитися від прогулянки та припинити провітрювання квартири, повітря нездорове.



Станція №156, яка розташована неподалік Клітчина, о 4.00 год ранку почала фіксувати погіршення якості повітря. О 6.00 ранку цей показник був 144, який тлумачиться як «Повітря нездорове для чутливих людей та тих, що мають серцеві чи легеневі захворювання, варто обмежити активності на вулиці. Це ж стосується дітей».

Станція №337, що на Корбутівці, також фіксує погіршення якості повітря. Станом на 09.00 год ранку 20 вересня там був зафіксований рівень 132.


Станція №345, яка розташована на вул. Юрка Тютюнника, зранку також фіксувала погіршення якості повітря з рівнем небезпеки 147.


Станція №186, що на Київському шосе, 20 вересня о 08.00 год також зафіксувала рівень 142.


У коментарі Житомир.info в ГУ ДСНС України в Житомирській області розповіли, що станом на ранок 20 вересня у Житомирському районі не відбуваються масові пожежі в екосистемах, які можуть призвести до такого погіршення якості повітря у Житомирі.

Зауважимо, що у рейтингу сервісу IQ Air за рівнем погіршення якості повітря вранці 20 вересня Житомир посідає третє місце по Україні. Загальний показник становить 127. На першому місці перебуває Київ, а на другому – Харків.

«Концентрація PM2,5 у Житомирі наразі в 9,2 раза перевищує річне нормативне значення якості повітря ВООЗ», - повідомляє сервіс IQ Ai.

Столичний лісовий офіс ДП «Ліси України» 20 вересня інформував, що на територіях ДП «Ліси України» на Київщині ліквідовані всі пожежі, смог у столиці виник з інших причин.

«Якість повітря суттєво погіршилась, індекс забруднення зріс до 150 пунктів. Рекомендуємо обмежити перебування на вулиці, особливо людям з хронічними захворюваннями. Фахівці прогнозують покращення ситуації через декілька годин. Наразі на територіях філій ДП «Ліси України» на Київщині загашено і локалізовано всі пожежі. Найбільші осередки на цьому тижні були в Іванківській та Вищедубечанській філіях. Загальна площа ліквідованих пожеж склала 202 гектари. Проте не виключено займання на ділянках інших лісокористувачів поблизу столиці. Наші бригади лісової охорони продовжують чергування», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, вранці 9 вересня деякі мікрорайони Житомира були в диму, з ночі сильний сморід відчувався у районі Музикалки, Корбутівки та у середмісті.

Як повідомляв Житомир.info, 3 жовтня 2023 року у Житомирі значно погіршилася якість повітря. На інтерактивній мапі, яка показує рівень якості повітря, було видно, що у двох точках заміру в Житомирі – вул.Свободи, 90 та вул.Чуднівська, 120 – якість повітря 3 жовтня після 6-ї години ранку почала погіршуватися і досягла помаранчевої позначки «шкідливе для чутливих груп населення». Обидві адреси розташовані на західній околиці Житомира.

У грудні 2023 року стало відомо, що житомиряни можуть долучитися до контролю якості повітря у місті. Спеціальні станції для вимірювання безплатно надає громадська мережа «ЛУН Місто AIR». Тоді у Житомирі були встановлені п’ять таких приладів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дим якість повітря моніторинг станція ДСНС пожежа сморід  
Матеріали по темі